EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA

Riječki Centar tehničke kulture poziva na online radionice programiranja za djecu i mlade

CTK

Povodom Europskog tjedna programiranja, što se ove godine obilježava od 10. do 25. listopada, Centar tehničke kulture Rijeka priprema pet online Meet and Code radionica na kojima će polaznici moći upoznati HTML/CSS, WordPress, micro:bit, Flutter i 3D modeliranje.

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Ovogodišnje radionice provode se u suradnji s TechSoup Balkans, održat će se na Zoom platformi, a polaznici će dobiti poziv na sesiju nakon prijave na radionicu.

Izrada web stranice

Nauči napraviti vlastitu internetsku stranicu u HTML/CSS-u. Radionica će se održati u dva dijela. Prvi susret će se održati u ponedjeljak, 5. listopada od 18 do 19:30 sati, a tijekom njega će polaznici dobiti uvod u HTML i osnove CSS-a. Tijekom drugog susreta, koji će se održati u srijedu, 7. listopada, od 18 do 19:30, polaznici će uz vodstvo voditelja radionice kreirati i vizualno urediti internetsku stranicu.

Radionica je namijenjena osobama u dobi od 10 do 16 godinaPrijave su otvorene do nedjelje, 4. listopada.

Izradi single page web

Na ovoj radionici polaznici će napraviti single page internetsku stranicu koristeći najkorišteniji CMS sustav WordPress. Radionica će se održati u dva dijela. Tijekom prvog susreta, što će se održati u ponedjeljak 12. listopada od 18 do 19:30,  naučit ćemo što su hosting i domena, kako instalirati lokalni XAMPP server i kako instalirati WordPress. Također ćemo se upoznati s temama i plugin-ovima za WordPress. Nakon toga polaznici će dobiti samostalni zadatak za kreiranje jednostavne single page web stranice koju će trebat napraviti do drugog susreta u ponedjeljak, 19. listopada od 18 do 19:30 sati. Tada će polaznici predstaviti svoj rad, razmjenjivati iskustva prilikom izrade web stranica te će moći postavljati dodatna pitanja i dobiti odgovore od voditelja radionice ili drugih polaznika.

Radionica je namijenjena osobama u dobi od 14 do 24 godine. Prijave su otvorene do nedjelje, 11. listopada.

Programiraj s micro:bitom

Znate li da je moguće programirati pomoću opcije drag&drop?! I pritom možete malom računalu, poznatijem kao micro:bit, narediti da napiše vaše ime, pokaže kako se osjećateš u obliku animiranog smiješka ili napraviti igraću kockicu kako više nikad ne bi bilo dvojbe treba li se netko u društvenoj igri pomaknuti za 2 ili 3 koraka. Online radionica Programiraj s micro:bit-om će se održati u srijedu, 15. listopada, od 17 do 18:30 sati.

Radionica je namijenjena osobama od 8 do 14 godinaPrijave su otvorene do utorka, 14. listopada.

Izradi svoj 3D model

3D modeliranje i printanje je sve popularniji način brze izrade prototipa, a s modernim alatima više nije potrebno biti ekspert za takvo što. Na online radionici, što će se održati u srijedu, 21. listopada, od 17:30 do 19 sati, polaznici će naučiti osnove rada u alatima za izradu 3D modela te će samostalno izmodelirati svoj 3D uradak u online alatu SketchUp. Uz to, polaznici će dobiti uvid u to kako funkcioniraju 3D pisači te koji proces stoji iza pretvaranja modela iz 3D virtualnog svijeta u 3D stvarni svijet.

Radionica je namijenjena osobama u dobi od 14 do 24 godinePrijave su otvorene do utorka, 20. listopada.

Kratki uvod u Flutter

Mobilne aplikacije? Jedan kod, ali za različite platforme? O, da! To je Flutter. Izradite vlastitu jednostavnu mobilnu aplikaciju putem YouTube videa koje će za vas pripremiti profesori iz CTK Rijeka, a koji će vas voditi korak po korak u cjelokupnom procesu od ideje, dizajniranja korisničkog sučelja, programiranja funkcionalnosti pa sve do objavljivanja aplikacije. Nakon što polaznici naprave mobilnu aplikaciju dobit će samostalan zadatak čije će rješenje pokazati na online radionici, što će se održati u četvrtak 29. listopada od 17 do 18:30 sati, gdje će moći postavljati dodatna pitanja i dobiti odgovore.

Radionica je namijenjena osobama u dobi od 14 do 24 godinePrijave za radionicu su otvorene.

Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna programiranja dio su projekta Budi++ u sklopu kojeg CTK Rijeka promiče izvrsnost u području tehničke kulture s fokusom na IT.

Projekt financijski podupiru Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari