RIJEČKI DAN NARCISA: Prodajom cvijeća do specijalnog kreveta za Odjel kirurgije KBC-a Rijeka

U subotu je na riječkom Korzu održana humanitarna akcija posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke u sklopu ‘Dana narcisa’

Ispred zgrade Grada Rijeke, u organizaciji Udruge žena operiranih dojki „Nada“, održana je humanitarna akcija Dan narcisa u sklopu koje su se prodajom narcisa prikupljala sredstva za kupnju specijalno opremljenog kreveta za Odjel kirurgije Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

IMG_0058

U subotu je prigodnim akcijama širom Hrvatske obilježen i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, a sva prikupljena sredstva u humanitarnim akcijama bit će namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Dan narcisa na Korzu obi
Foto: Grad Rijeka

Nacionalnoj akciji borbe protiv raka dojke, uz brojne Riječane okupljene oko štanda Udruge „Nada“, odazvao se i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Istaknuo je važnost inicijative te i sam pomogao kupnjom buketa narcisa, već prepoznatljivog simbola borbe protiv ove vrste karcinoma.

 

Budući da Grad Rijeka dugi niz godina surađuje s Udrugom “Nada”, ali i Ligom protiv raka, te podupire njihove aktivnosti koje su potrebne ženama u tim situacijama, pročelnici Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankici Perhat u znak je zahvalnosti tijekom prigodnog humanitarnog koncerta uručen prigodan poklon, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

 

Cilj Dana narcisa, koji se istovremeno održava u pedesetak hrvatskih gradova u suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, jest podići svijest građana o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka. Akcija uvijek ima i humanitarni karakter pa su se prošle godina prikupljala sredstva za rad Udruge „Nada“, a ove godine za nabavku opremljenih kreveta za Odjel kirurgije KBC-a Rijeka.

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također se uključila u akciju te u četvrtak na svom Facebooku objavila:

“Brinimo o svome zdravlju! Ozbiljno shvatimo važnost rane dijagnostike kroz redovite mamografske preglede koji mogu spasiti život”.

Danas u Hrvatskoj postoje nacionalni i lokalni programi preventivnog otkrivanja karcinoma dojke, a žene se dva puta godišnje pozivaju na preventivni pregled, na koji se odazove svega njih 60%. Ciljana skupina preventivnih pregleda dojki mamografijom su žene starosti od 50 do 69 godina. Valja istaknuti kako je ovo druga po smrtnosti vrsta karcinoma, ali i bolest koja se može kontrolirati, liječiti ili izliječiti, ukoliko se na vrijeme otkrije.

Udruga Nada gotovo dvadeset godina pruža psihološku, pravnu, humanitarnu i medicinsku pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke te njihovim obiteljima. Osim toga, organizira niz kreativnih radionica, programe prevencije i edukaciju žena za samopregled dojki te izdaje glasnik Udruge Nada “Glas Nade”.

U sklopu humanitarne akcije na Korzu članicama Udruge Nada i ostalim volonterima pridružili su se grupa ENI, klapa Reful, Mario Lipovšek Battifiaca te iz HNK Ivana pl. Zajca Igor Vlajnić, Tanja Smoje, Cristina Lukanec i Ivana Brucka.

[highlight] Obilježavanje Dana narcisa organiziraju Udruga žena operiranih dojki Nada-Rijeka, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a, Liga protiv raka PGŽ-a, Medicinska škola i ostala mjesta i gradovi u Primorsko-goranskoj županiji. [/highlight]

Više na web stranicama Udruge žena operiranih dojki Nada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari