ŠESTO IZDANJE FESTIVALA

Riječki dječji festival Tobogan otvara se u ponedjeljak bogatim večernjim programom Park’o’par

Šesto izdanje festivala Tobogana posvećenog kreativnosti za djecu započinje u ponedjeljak, 27. lipnja u 17 sati u Dječjoj kući u art kvartu “Benčić” bogatim večernjim programom Park’o’par.

Park’o’par je međugeneracijsko događanje koje u parku art kvarta Benčić pretvara djecu i odrasle u kreativne stvaratelje glazbenih i vizualnih kulisa.

U prvom popodnevnom bloku od 17 do 19 sati može se sudjelovati u nekoj od radionica, za koje je potrebna prijava, a u drugom bloku slijedi opuštena večer otvorenja festivala Tobogan, drop-in radionice, piknik disko i plesnjak ispred Dječje kuće. Ulaz na sve aktivnosti je slobodan, a na stranicama Dječje kuće pogledajte točan raspored i radionice za koje je potrebna prethodna prijava.

„U radionicama se sudjeluje u tandemu zajedno s mamom ili tatom, starijim bratom ili sestrom, bakom ili djedom… no kasnije na plesnom podiju može sudjelovati cijela obitelj!“ poručuju organizatori.

Šest obiteljskih radionica s umjetnicima, a onda disko i drop-in radionice

Park’o’par će kroz šest obiteljskih radionica s umjetnicima (likovnim i izvedbenim) obogatiti prostor ispred Dječje kuće. Suradnici Internet radio Radio Roža i Marko the Clown zaduženi su za radionice izvedbenog tipa. Roditelji i djeca moći će naučiti, isprobati i u večernjem terminu izvesti DJ set u B2B (back to back) verziji, što znači da skladbe trebaju izabrati da se nadovezuju jedna na drugu i da glazbu naizmjenično puštaju djeca i roditelji. Marko the Clown povesti će roditelje i djecu u žonglersko-kulinarsku avanturu u kojoj će palačinke doslovno letjeti.

Likovne radionice vodit će umjetnici Tanja Blašković i Bruno Butorac te Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka (Gorana Stipeč Brlić). Od ukrašavanja ograde, oslikavanja plahta tehnikom sitotiska do izrade svoje idealne kuće, svatko može naći nešto za sebe! Obiteljska priča o Benčiću je interaktivno vodstvo koje pomoću zagonetki otkriva zanimljivu povijest lokaliteta Benčić, što je u njemu sve bilo, što je tu danas i što će se tu sve zbivati u budućnosti!

Nakon radionica, obitelji će biti pozvane provesti vrijeme u raznim organiziranim aktivnostima: otvorene radionice čarobnih štapića, bedževa i sadnje biljaka (JGL Zeleni kutak), pričaonice za najmlađe, igre na otvorenom, društvene obiteljske igre, uz izvedbe polaznika DJ obiteljske radionice i Marka the Clowna.

Park’o’par je događaj koji se prvi put održao na Toboganu 2019. godine u perivoju Guvernerove palače, a zasniva se na teoriji “stvaranja mjesta” (eng. placemakeing). Cilj ovakvog događaja je okupljanje zajednice, u ovom slučaju obitelji, te zajedničko uređivanje okoliša kroz radioničke programe, kako bi se podigla svijest o provođenju vremena na javnim površinama, kako bi zajednica utjecala na izgled prostora te ga osjetila svojim i ugodnim za provođenje slobodnog vremena. Tako je nastao i naziv samog događaja, s riječima ‘’park’’ i ‘’par’’ (sudjelovanje u paru).

Program su osmislili i organiziraju Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije (RUKE) i Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Primorsko-goranska županija. Sponzorsku podršku događaja pružio je Jadran-galenski laboratorij d.d., dok su donatorsku podršku dali su Jamnica i PIK Rijeka d.d.

Šesto izdanje festivala čini preko 80 aktivnosti, prijave otvorene

Od ponedjeljka, 27. lipnja do petka, 8. srpnja održat će se šesto izdanje festivala “Tobogan”, posvećenog kreativnosti za djecu kroz platformu Dječje kuće.

Novo izdanje festivala “Tobogan”, jedinstvene riječke manifestacije koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi krajem lipnja i početkom srpnja u grad posebnu energiju i veselje.

Šesto izdanje festivala čini preko 80 jedinstvenih aktivnosti, preko 20 radionica u rasponu od animacije do elektronike, obiteljski kreativni park party u dvorištu “Benčić” prvog dana festivala, izrada scenarija za video igru Dječja kuća, izložba posvećena Malom princu, filmske projekcije posvećene učenju znakovnog jezika, igre rješavanja zagonetki, kvizovi, turniri, interaktivna predstavljanja knjiga o dječjim putopisima, hakerima, budućnosti, nova fantastika…

Prijave na događanja otvorene su od ponedjeljka 20. lipnja te osim u priloženom programu, gdje se nalazi pregled svih programa na jednom mjestu, opis svakog pojedinačnog događaja može se pronaći u kalendaru događanja Dječje kuće. Za prijavljivanje potrebno je pratiti detaljno upute i potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice. Dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari