UVIJEK SPREMNI POMOĆI

RIJEČKI HGSS U AKCIJI Obitelj zaglavila na Platku; Muškarac pao i ozlijedio se na Snježniku…

Foto: HGSS

HGSS-ovci su proteklih dana imali pune ruke posla! Nakon dvije  akcije spašavanja u nedjelju, uslijedile su još dvije – u ponedjeljak

O akciji koja se odvijala na relaciji Platak Risnjak nekoliko riječi rekli su i sami HGSS-ovci:

”Poziv u pomoć zaprimamo direktno na telefonski broj GSS stanice Rijeka u 10:30h. Radilo se o muškoj osobi koja se ozlijedila pri padu u vrtaču, pri čemu se nakon 70 m klizanja po ledenoj površini zaustavila na stablu. Prema usmenom opisu dotadašnjeg kretanja i zadnje viđenih točaka od strane unesrećenog definirane su dvije moguće lokacije. Pritom 4 člana stanica Orebić, Šibenik te Zagreb, a koji su se u tom trenutku nalazili na Platku u sklopu Zimskog tečaja HGSS-a, kreću na jednu od potencijalnih lokacija u blizini Rimskih vrata, dok 11 članova stanice Rijeka izlazi na teren s dva terenska vozila, tehničkom i medicinskom opremom u smjeru Gornje Jelenje – Cajtige – Risnjak.

Unesrećena osoba locirana je pri dnu vrtače uz planinarski put Snježnik – Cajtige. Pritom su svi članovi preusmjereni na predmetnu lokaciju. Transport s Platka do lokacije unesrećenog vršio se motornim sanjkama i turno skijama, a zatim hodanjem s derezama.

Pri dolasku na lokaciju, unesrećeni je bio pothlađen sa sumnjom na ozljedu prsnog koša. Izvršena je imobilizacija vakum madracem te zagrijavanje unesrećenog prikladnom opremom. Nakon imobilizacije uslijedio je transport akijom, izvlačenje iz vrtače – ukupno dva sidrišta, te vožnjom motornim sanjkama do parkinga na skijalištu Platak, kada je osoba predana osoblju hitne medicinske pomoći. Akcija je završila u 14:30.”

”Drugi poziv u pomoć zaprimamo u oko 15:30 preko centra 112. Radi se o obitelji s dvoje djece koja je s osobnim vozilom zaglavila na staroj cesti Jelenje – Platak. Pritom 2 člana stanice Rijeka koji se nalaze u interventnoj bazi Platak izlaze na teren s primarnim ciljem zbrinjavanja osoba, a s obzirom na niske temperature i doba dana.

Dolaskom na lokaciju, vozilo je uspješno izvučeno te je izvršen transport vozila i unesrećenih do glavne prometnice u Gornjem Jelenju. Intervencija je završila oko 17:30h”, izvijestili su…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari