BRINU O BOLESNIMA VEĆ 8 GODINA

Riječki Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ obilježava osmu godišnjicu rada

Foto: Hospicij Marija K. Kozulić

Hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ prvi je hospicij u Republici Hrvatskoj, otvoren 28. siječnja 2013. godine te je jedinstvena ustanova ovog tipa u RH. Ove godine obilježava osmu godišnjicu rada, a osnivač mu je Riječka nadbiskupija.

Skrb za bolesnike u terminalnoj fazi bolesti, pravo je koje hrvatskim građanima osigurava zakon, no u praksi su umirući bolesnik i njegova obitelj često prepušteni sami sebi, bez podrške zdravstvenog sustava. Na području Primorsko-goranske županije, kapaciteti za dugotrajno liječenje i palijativnu zdravstvenu skrb do otvaranja Hospicija nisu postojali. Svjesni rastuće potrebe za palijativnom skrbi, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Riječka Nadbiskupija su 1. srpnja 2011. godine sklopili Sporazum o međusobnoj suradnji glede osiguranja uvjeta za obavljanje djelatnosti palijativne skrbi.

Primorsko-goranska županija financijski je podržala opremanje ustanove tijekom 2011. i 2012. godine s 1 milijunom kuna te sufinancira redovnu djelatnost Hospicija, tako je od osnutka za tu namjenu izdvojeno ukupno 2.684.000,00kn. Također, uvažavajući načela zdravstvene zaštite i pravo hrvatskih građana na palijativnu skrb, kao jednu od mjera zdravstvene zaštite, Primorsko-goranska županija je predložila Ministarstvu zdravlja uvrštavanje Hospicija Marija Krucifiksa Kozulić u Mrežu javno zdravstvene službe u Primorsko-goranskoj županiji sa 14 postelja.

Usluga Hospicija je u cijelosti besplatna, smještaj i njega pružaju se svim bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti, neovisno o dobi, spolu ili vjerskom uvjerenju. 95 % su onkološki bolesnici u završnom periodu bolesti. Popunjenost od 80 % u prve dvije godine, prerasla je u stopostotnu te postoji i lista čekanja. Od 2013. god. do danas, preminulo je u riječkom Hospiciju 1837 bolesnika.

U toploj obiteljskoj atmosferi, bolesnik može dostojanstveno živjeti do kraja, a skrb je aktivna do posljednjeg trenutka. Tretira se bol, pruža se njega, komunicira se s umirućim, pristup je holistički. Obitelji se također podupiru i pomažu u žalosti.

Stacionar ima 14 kreveta i sve popratne, propisane sadržaje, a zaposleno je 22 ljudi. Hospicij surađuje s liječnicima opće medicine, KBC-om Rijeka,  mobilnim palijativnim, županijskim timovima, s Gradom, Županijom, općinama, gradovima, volonterima, dobročiniteljima te duhovnicima svih vjerskih zajednica koji dolaze po pozivima obitelji i umirućih.

Trenutno su u tijeku radovi na katu iznad Hospicija radi sanacije povijesne zgrade iz 1900. god. Potreba je velika, a Riječka nadbiskupija prva je u RH pokazala da razvija kulturu skrbi o osobama koje odlaze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari