RIJEČKI ILEGALNI DEPONIJI: Ne nasjedajte na oglase lažnih servisa!

Foto: Ilustracija

Za saniranje ilegalnih deponija godišnje se utroši oko 300 tisuća kuna

Nema kutka u Rijeci i okolici – rasvjetni stupovi, autobusne čekaonice, portuni zgrada pa čak i kontejneri za smeće –  koji nije oblijepljen desecima oglasa raznih “tvrtki” i “obrta” koje nude uslugu odvoza krupnog otpada “na gradsko odlagalište smeća”. Ponekad bez naknade, ponekad uz naknadu. Neki građani iskoriste tu priliku da se riješe neželjenog otpada iz stana, drvarnice, kuće ili okućnice, no ono o čemu mnogi ne razmišljaju je – legalnost cijeloga posla za koji je službeno nadležno gradsko Komunalno društvo Čistoća.

No nije u pitanju samo legalnost, već i moralnost cijeloga postupka odvoza smeća i krupnog otpada na ovaj način. Jer. smeće odnosno krupni otpad najčešće, o tome smo izvijestili već više puta, završava na nekome od ilegalnih odlagališta otpada, a o pravovaljanom odlaganju otpada – nema govora. Netko u cijelom tom lancu odvoza otpada “ušićari” neku korist za sebe, ali u konačnici – strada priroda, naš okoliš, u čiju se kasniju sanaciju također utroše – naši novci!

Ilegalno odlagalište otpada na Pavlovcu 11.02.2019. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradski odjel gradske uprave za komunalni sustav već je 2017. godine upozoravao građane da ne nasjedaju na ponude servisa za besplatan odvoz otpada. Naime, iza takvih oglasa stoje lažni servisi koji su odgovorni za neadekvatno zbrinjavanje smeća, ne plaćaju naknade i nemaju dozvolu.

Temeljem članka 86. stavka 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je Pravilnik o gospodarenju otpadom.

Za adekvatno zbrinjavanje građevnog ili glomaznog otpada potrebna je dozvola, a prema članku 11. Pravilnika pod obavljanjem djelatnosti trgovanja otpadom ne smatra se zaprimanje bez naknade otpada.

Naknada na komunalni i/ili neopasni tehnološki otpad izračunava se i plaća prema količini odloženog otpada na odlagalište. Obveznici plaćanja naknade na komunalni i/ili neopasni tehnološki otpad su pravne i fizičke osobe koje odlažu komunalni i/ili neopasni tehnološki otpad na odlagališta.

 

Unatoč upozorenjima ružna praksa nije prestala pa se diljem Rijeke i dalje mogu vidjeti oglasi za obavljanje lažne odnosno protupravne djelatnosti.

Građani mogu svoje zahtjeve za besplatnim korištenjem kontejnera za glomazni otpad uputiti u sjedište svojeg mjesnog odbora nakon čega se postavlja velika baja u njihovoj ulici. Krupni (glomazni) otpad u količini ne većoj od 200 kilograma građani mogu u vlastitom prijevozu predati, bez naknade, u reciklažnim dvorištima Mihačeva draga i Pehlin.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari