Riječki JGL ostvaruje 69 posto ušteda u električnoj energiji! Evo kako…

Najznačajniji projekt za JGL je bila izgradnja fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, kojom će smanjiti ovisnost o isporuci energije iz postojeće mreže

Zahvaljujući dodijeljenim sredstvima u sklopu poziva „Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“ Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, domaća farmaceutska tvrtka JGL je ostvarila 69 posto ušteda u električnoj energiji kroz četiri realizirane cjeline.

Riječ je o izgradnji fotonaponske elektrane, rekonstrukciji krova, zamjeni rashladnika te primjeni novog sustava pripreme tople vode. Unutar cjelokupnog proizvodno-skladišno-logističkog kompleksa JGL Pharma Valley na Svilnom ostvareno je 3,1 posto uštede u električnoj energiji, a implementacijom će se ostvariti ukupno smanjenje emisije stakleničkih plinova za ekvivalent od 55,8 tona godišnje.

„JGL je u 2016. godini uveo normu ISO 50001 za sustav upravljanja energijom, stalno kontroliramo potrošnju i tražimo poboljšanja. Jedna od prilika za poboljšanje energetske učinkovitosti je i ova suradnja s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, s čijim smo posredničkim tijelima ostvarili izuzetnu suradnju, osobito s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zahvaljujući njihovoj stručnosti i profesionalnosti u ulozi posrednika te našim angažmanom u vođenju, priveli smo projekt kraju“, ističe Mate Poropat, izvršni direktor za Farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a.

Ugovor koji obuhvaća spomenute četiri cjeline povećanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije vrijedan je ukupno 4,020.117,31 kuna, a dio koji se osigurava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je 2,514.426,58 kuna.

Najopsežniji dio projekta svakako je bila izgradnja fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju, zahvaljujući kojoj ova farmaceutska kompanija postaje proizvođač električne energije za svoje potrebe.

Iz nove elektrane u prosjeku će se dobivati 2,5 posto ukupne energije za potrebe svih lokacija JGL-a. Smanjenje ovisnosti o isporuci iz postojeće mreže najbolje se vidi na primjeru lokacije novog kompleksa JGL Pharma Valley, koji će tijekom sunčanog dana uspjeti crpiti i do 25 posto potrebne električne energije iz sunca.

Uz to, rekonstrukcijom krova na jednom od objekata, povećan je izolacijski sloj te su se, osim energetskih ušteda, postigli značajno bolji temperaturni uvjeti u skladišnom i logističkom objektu. Osim bolje energetske slike, ovom intervencijom uspješno su zadovoljeni i regulatorni zahtjevi dobre proizvođačke prakse ključnih tržišta kompanije u EU i CIS zemljama po pitanju oscilacije parametra temperature.

Također, ugradnjom rashladnika najmodernijeg sustava, osigurana je energetska ušteda, sigurniji rad bez prekida, smanjenje buke te uporaba ekološki prihvatljivijeg rashladnog sredstva. JGL-u je to važno jer se time poboljšavaju temelji za rad strateški najvažnijeg dijela proizvodnog pogona – sterilnih otopina.

Posljednjim projektom, uporabom obnovljivih izvora energije za rad dizalice topline i sunčanih kolektora, kao izvora grijanja tople potrošnje vode, značajno su se povećale performanse, kao i raspoloživost kapaciteta tople vode što osigurava nesmetani rad, uz malu uporabu klasičnih energenata. Time je za sve tehnološke potrebe za toplom vodom na lokaciji Svilno 1 omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije.

Cijela investicija u ove četiri cjeline bi se, uštedama u energiji, ne uzimajući u obzir indirektne benefite, trebala vratiti za 8,5 godina, što je vrlo povoljan period za ovaj tip ulaganja.

„S obzirom na iskustvo u realiziranim projektima, kao i dobru suradnju s posredničkim tijelima, JGL planira i dalje aktivno nastaviti koristiti namjenska sredstva iz EU za energetske projekte. U slučaju otvaranja novoga natječaja, planiramo se kandidirati s novim projektima, s obzirom na naš dugoročni cilj da cijeli kompleks JGL Pharma Valley tijekom sunčanih dana svu potrebnu električnu energiju dobiva iz energije sunca. Ima dakako još i niz drugih inicijativa kao što je, primjerice, zamjena rasvjete u proizvodnim i uredskim prostorima, kao i zamjena uređaja s energetski efikasnijima“, zaključuje Poropat.

JGL je hrvatska farmaceutska kompanija s globalnim dosegom, inovativni lider u segmentu nazalnih dekongestiva na bazi morske vode i oftalmika u cijelom terapijskom spektru. Već 28 godina JGL organski raste i internacionalno razvija poslovanje, specijalizirajući se za razvoj i proizvodnju sterilnih proizvoda s dodanom vrijednošću u oftalmologiji i ORL-u, kao i za korištenje morske vode za zdravlje.

JGL je među vodećim europskim proizvođačima sterilnih farmaceutskih oblika – kapi, sprejeva i BoV sustava, a kao kompanija posvećena zdravstvu i dobrobiti ljudi, JGL aktivno radi na razvoju novih formulacija i varijacija proizvoda u svim segmentima.

S 984 zaposlenika u JGL Grupi, danas kompanija posluje na ukupno 50 tržišta, izravno i posredstvom partnera. Portfelj JGL-a čini 160 brendova, 460 proizvoda, 1360 varijacija i 6000 artikala prilagođenih potrebama specifičnih tržišta. Ukupni prihodi JGL Grupe u 2018. dosegnuli su 800 milijuna kuna, dok je u prvom polugodištu 2019. Grupa ostvarila prihode od 406 milijun kuna, uz rast od 15 posto u odnosu na isti period 2018.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari