SVEČANA SJEDNICA

Riječki kampus obilježio Dan Građevinskog fakulteta

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je svečana sjednica Fakultetskog vijeća, kojom je obilježen Dan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i 55 godina visokog obrazovanja građevinara u Rijeci te 48 godina postojanja samostalnog Fakulteta.

Svečanom sjednicom predsjedao je dekan izv. prof. dr. sc. Mladen Bulić te je podnio izvješće o radu Fakulteta u 2023. godini:
„Od samih početaka Fakultet razvija stručnu i sveučilišnu vertikalu, a kasnije i onu doktorsku pa tako imamo 5 studija, koje izvodi 85 zaposlenika, od čega 65 u nastavi, kazao je dekan Bulić. Naglasio je, između ostaloga i bitne korake u proteklom recentnom razdoblju: Osnovali smo Centar za projekte, koji će olakšati prijavljivanje na strukturirana financiranja, izradili novu strategiju Fakulteta i čekamo spremni pregovore s Ministarstvom oko novog programskog ugovora.“

Osim dekana Bulića, svečanosti su prisustvovali i prigodnim se govorima obratili prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić, dekan Fakulteta  građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu; predsjednik Udruge hrvatskih građevinskih fakulteta izv. prof. dr. sc. Neno Torić, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec, dipl. ing. građ., pročelnik Upravnog odjela za upravljanje imovinom i imovinsko-pravne poslove Primorsko-goranske županije Duško Milovanović, mag. ing. aedif. te Marko Filipović, dipl. ing. građ., gradonačelnik Rijeke.

„Do 55. godina koje slavite došlu ste ustrajnošću, upornošću i stalnim jačanjem građevinske struke. U izazovnim vremenima koja su pred nama, građevinska je struka od iznimne važnosti, jer upravno klimatske promijene najviše ovise o novim rješenjima urbanih cjelina, koje mora ponuditi upravo građevinska znanost i struka“, naglasila je prorektorica Maćešić i čestitala Građevinskom fakultetu u ime uprave Sveučilišta u Rijeci i rektorice prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržije.

„Posebno mi je drago što sam danas ovdje, jer mnogi danas prisutni moji su kolege iz struke. Već je 20 godina prošlo otkad sam diplomirao na ovom Fakultetu, doduše na staroj lokaciji Fakulteta. Danas je građevinarstvo deficitarna struka, a Rijeka je trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj. To sigurno donosi razvoj ovog grada i ovog kraja, ali i pokazuje vašim sadašnjim i budućim studentima kako pronaći posao u struci svakako neće biti problem, a pritom ostati u svome gradu“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade najboljim studentima, nastavnicima i suradnicima za nastavnu, znanstvenu izvrsnost te transfer znanja, kao i zahvalnice poduzećima-partnerima.

Dobra suradnja Fakulteta i njegove alumni zajednice ove je godine zaokružena dodjelom nagrada za najbolje završne i diplomske radove iz područja građevinarstva, koji su obranjeni u periodu od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine na stručnom, odnosno sveučilišnom studijskom programu. Inicijatori ideje o nagrađivanju najboljih završnih i diplomskih radova iz područja građevinarstva su alumni Građevinskog fakulteta u Rijeci i to redom sljedeće građevinske tvrtke: Montera d. o. o., Peri oplate i skele d. o. o., Vectrino d. o. o., Rijekaprojekt d. o. o. te GP Krk d. d. Nagrade se dodjeljuju za najbolje završne i diplomske radove iz područja građevinarstva u svih 5 grana unutar polja Građevinarstvo: Geotehnici (Nagrada ”Mladen Vučetić”), Nosivim konstrukcijama (Nagrada ”Zvonimir Sabljak”), Hidrotehnici (Nagrada ”Raoul Valčić”), Prometnicama (Nagrada ”Andrija Prager”) te Organizaciji i tehnologiji građenja (Nagrada ”Gorazd Bučar”). Nagrade nose nazive istaknutih građevinskih stručnjaka, koji su se na poseban način istaknuli svojim životom i radom te su ostavile neizbrisiv trag u granama u kojima se dodjeljuju nagrade, kao i cjelokupnoj građevinskoj struci.

Predstavljena je i monografija Fakulteta, koju je povodom navedenih obljetnica uredila prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, djelatnica Fakulteta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja