KOLOR-DOPLER UREĐAJ

Riječki KBC nabavio novi ultrazvuk za kvalitetniju i bržu dijagnostiku štitnjače!

Zbog povećanog broja ultrazvučnih pregleda vrata i štitnjače u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu koji prednjači po broju obavljenih pregleda, KBC Rijeka je u cilju kontinuiteta dijagnostike i liječenja te smanjena liste čekanja nabavio novi ultrazvučni kolor – dopler uređaj. Riječ je o suvremenoj opremi vrijednoj 78.062,50 eura s PDV-om koja omogućuje kvalitetnije prikaze (oslikavanje i analizu štitnjače), a tehnološkim rješenjima brži, jednostavniji i dijagnostički pouzdaniji rad s pacijentima.

Broj ultrazvučnih pregleda vrata i štitnjače u KBC-u Rijeka iz godine u godinu raste. Tako je primjerice u 2023. godini obavljeno ukupno 9557 ultrazvučnih pregleda vrata i štitnjače što je 765 pregleda više nego u 2022. godini. Najveći broj  pregleda, njih gotovo 5000, lani je obavljeno u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu, gdje se obavlja i veliki broj ultrazvukom vođenih punkcija koje su iznimno važne u dijagnostici bolesti štitnjače. Stoga je Uprava KBC-a Rijeka donijela odluku o nabavci novog UZV uređaja upravo za potrebe tog kliničkog zavoda.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić tumači kako bolesti štitnjače imaju visoku učestalost u našoj populaciji, pa veliki broj naših građana ima potrebu za dijagnostičkim i terapijskim postupcima iz ovog dijela medicine.

„Ultrazvuk štitnjače je jedna od najtraženijih  pretraga za naše bolesnike. On omogućava detaljan prikaz izgleda same štitne žlijezde, važan je u postavljanju dijagnoze, ali i kod praćenja bolesnika tijekom njihovog liječenja. Također, kada se otkrije neka sumnjiva tvorba koju je potrebno punktirati kako bi se tkivo dalo na analizu, takve se punkcije na najprecizniji i najsigurniji način  izvode upravo pod kontrolom ultrazvuka. U KBC-u Rijeka ultrazvuk štitnjače rade kolege radiolozi, otorinolaringolozi te specijalisti nuklearne medicine. Do sada smo uspješnom organizacijom u smjenskom radu i optimalnim korištenjem sve postojeće ultrazvučne opreme uspjeli listu čekanja na ultrazvuk štitnjače za nehitne i neonkološke pacijente održati bitno ispod preporučenih rokova. Ipak, kako raspolažemo dostatnim brojem vrhunskog educiranog kadra, odlučili smo se kupovinom  novog modernog ultrazvučnog aparata zamijeniti rashodovani uređaj na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i ovom investicijom iz vlastitih sredstava podići kvalitetu usluge te dodatno skratiti liste čekanja za brojne naše pacijente koji se suočavaju s problemima što ih bolesti štitne žlijezde donose“ – komentirao je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Tehničke karakteristike novog uređaja odgovaraju vrhunskim performansama dijagnostičke opreme ovog tipa u svim pojedinim segmentima te osiguravaju optimalne rezultate provedenih postupaka, skraćuju vrijeme potrebno za pretrage, sva mjerenja su visoko reproducibilna, a stručnjaci koji se ovim uređajem koriste – jedinstveni su u iskazivanju iznimnog profesionalnog zadovoljstva.

„Dolaskom novog ultrazvučnog uređaja, Klinički zavod za nuklearnu medicinu ponovno raspolaže s dva uređaja za ultrazvučni pregled vrata što se već počinje odražavati na smanjenje liste čekanja na ovu pretragu, kao i na listu čekanja za citološke punkcije štitnjače pod kontrolom ultrazvuka“, istaknuo je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu KBC-a Rijeka doc. dr. Domagoj Kustić.

„Ovo je iznimno vrijedan uređaj za potrebe Zavoda jer njime možemo obaviti i velik broj punkcija što je krucijalno u dijagnostici i liječenju bolesti štitnjače, karcinoma  i ostalih bolesti u području vrata. Punkcija je jeftina, pouzdana i brza metoda  u dijagnosticiranju bolesti, a ovim će se uređajem omogućiti kvalitetniji pregled velikog broja pacijenata“, istaknula je doc. dr. Silvana Petretić Majnarić,  pročelnica Odjela za bolesti štitnjače i terapijsku primjenu radionuklida Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu, koja je uz glavnog inženjera Kliničkog zavoda Irislava Šabulića, bacc. radiol. techn. preuzela novi uređaj po pristizanju na radilište KBC-a Rijeka. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari