TUR FEST

Riječki Korzo danas je ukrašen – čipkom; Hrvatsko-turska izložba oduševila prolaznike!

Otvorenjem izložbe „Čipkarstvo Hrvatske i Turske: Niti koje nas povezuju“ na riječkom Korzu započeo je 5. Tur Fest koji tradicionalno organizira Hrvatsko-tursko društva Rijeka.

Izložbu je otvorio predsjednik društva Vedran Obućina koji je naglasio da je okosnica festivala ove godine izložba čipke koja je na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a.

“Izložba prikazuje tradiciju hrvatskog i turskog čipkarstva, osobito tradiciju lepoglavske, hvarske i paške čipke, raznih oblika turske čipke te utjecaj turskog čipkarstva na Balkanu, osobito u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj”, naveo je.

U ime župana Zlatka Komadine i svoje osobno, nazočne je pozdravila pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine Ermina Duraj. Pohvalila je rad udruge Hrvatsko-turskog prijateljstva koja je, kako je navela, jedna od najaktivnijih udruga, ne samo u Rijeci i PGŽ-u već i cijeloj RH.

“Ne nedostaje im kreativnosti i ideja u pronalaženju zajedničkih motiva kojima povezuju Hrvatsku i Tursku. O čipki se može puno toga reći. Osobno bih istaknula da se radi, ne samo o umjetničkom djelu i vještini izrade, koja je zajednička čipkaricama i čipkarima u Hrvatskoj i Turskoj, već i o emociji i strasti. Jako je lijepo na riječkom Korzu svjedočiti ovim prekrasnim umjetničkim djelima za koja vjerujem da će se svidjeti Riječanima”, zaključila je pročelnica.

U suradnji s Turskim kulturnim centrom Yunus Emre u Zagrebu, Etnografskim muzejom u Zagrebu, Olgunlaşma institutom iz Izmira, Ministarstvom nacionalnog obrazovanja Republike Turske i Katedrom čakavskog sabora Grobinšćine, te uz pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Zagrebu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Primorsko-goranske županije, ovogodišnji Tur Fest će imati četiri događaja u drugoj polovici listopada.

Danas je otvorena i izložba fotografija odabranih turskih fotografa u izboru akademika Tune Akçaya „Turska na fotografijama“ u galeriji Python u Guvernerovoj palači. Radi se o fotografijama koje daju uvid u ljepote turske kulturne baštine kao i turske svakodnevice.

Vrhunac dana bit će i Hrvatsko-turski Fest Kviz koji će započeti u 17.30 sati u Veleučilištu Par dok će se u subotu 19. listopada u Kaštelu Grobnik održati Tečaj turskog tradicijskog streličarstva.

Ova vještina je upisana na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine i uključuje načela, rituale i društvene prakse, majstorstvo tradicionalne opreme, streličarske discipline i tehnike gađanja koje su se razvijale stoljećima. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari