MATE UZINIĆ

Riječki nadbiskup o snimci premlaćivanja migranata na granici: ”Sramim se što sam čovjek”

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

RTL-ova Potraga objavila je uznemirujuće snimke na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama udaraju izbjeglice te ih tako nasilno usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Na snimci se može čuti i kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia.”

Nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić na Facebook profilu komentirao je ovaj slučaj.

“…kao što sam kao kao građanin Republike Hrvatske ožalošćen i postiđen ovima snimkama i onim što one pokazuju i u kakvo nas društvo pretvara to što pokazuju.

I u jednom i u drugom slučaju me je sram što sam čovjek jer i jedno i drugo, kao i mnogo drugoga što jedni drugim činimo, ali i onoga što ne činimo a trebali bismo, ljaga je na našem ljudskom licu.

I molim oproštenje i od Boga i svih onih u kojima on zbog nas trpi”, poručio je Uzinić.

RTL je prikazao materijale snimljenje u lipnju za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je njihova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela. Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Osobe na snimci koje tuku migrante nemaju nikakvih oznaka na svojim odorama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari