IZVANNASTAVNA AKTIVNOST

Riječki osnovnoškolci u drugom polugodištu nastavljaju s nastavom Građanskog odgoja i obrazovanja

Foto: Rijeka.hr

Izvannastavna aktivnost „Građanski odgoj i obrazovanje“ nastavlja se u osnovnim školama grada Rijeke u drugom polugodištu.

Naime, zbog epidemioloških mjera koje se zbog zaštite od širenja koronavirusa poduzimaju u školama, u prvom polugodištu škole 2020./2021. godine u riječkim se školama nije provodila nastava Građanskog odgoja i obrazovanja.

U nastojanju da u ovoj vrlo nepredvidivoj epidemiološkoj situaciji adekvatno odgovori na potrebe učenika te uspješno ostvari ravnotežu između zdravstvene sigurnosti i kvalitete odgojno-obrazovnog rada, Grad Rijeka odlučio se na provođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u drugom polugodištu.

Aktivnost će pohađati oko 470 zainteresiranih učenika iz 20 riječkih osnovnih škola. Uvažavajući specifičnost, lokaciju i veličinu svake pojedine škole, program će se, prilagođeno situaciji, provoditi kao nastava u školi, kao mješoviti oblik nastave u školi i nastave na daljinu ili kao nastava na daljinu (online). Aktivnosti će se odvijati uz poštivanje svih aktualnih mjera, preporuka i uputa nadležnih ustanova i institucija vezano za suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 u osnovnoškolskim ustanovama.

Foto: Rijeka.hr

Građanski odgoj i obrazovanje provodit će se radom po jedne skupinu učenika u četiri škole (OŠ Eugen Kumičić, OŠ-SE San Nicolo, OŠ Srdoči, Centar za autizam), po dvije skupine učenika u sedam škola (OŠ-SE Belvedere, OŠ Centar, OŠ Ivana Zajca, OŠ Kantrida, OŠ Kozala, OŠ Trsat, Centar za odgoj i obrazovanje), po tri skupine učenika u četiri škole (OŠ-SE Dolac, OŠ-SE Gelsi, OŠ Pehlin, OŠ Turnić) i po četiri skupine učenika u pet škola (OŠ Gornja Vežica, OŠ Nikola Tesla, OŠ Podmurvice, OŠ Vežica, OŠ Zamet).

„Želja nam je da se što veći broj učenika upozna s temama GOO-a jer je to jedini put za uvođenje sustavne, pozitivne promjene ka izgradnji pravog proaktivnog građanskog društva utemeljenog na razumijevanju, pomaganju i solidarnosti. Važnost razumijevanja i usvajanja tema i vrijednosti koje čine predmet Građanskog odgoja i obrazovanja dodatno je naglasila društvena, zdravstvena i ekonomska situacija uzrokovana širenjem bolesti COVID-19“, ističu u Odjelu za odgoj i školstvo.

Grad Rijeka je 2015. godine  u riječke osnovne škole uveo Građanski odgoj i obrazovanje kako bi promicao nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvijao ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

Protekle godine, na petu obljetnicu provođenja programa, objavljena je web-stranica Građanski odgoj i obrazovanje. Mrežna stranica sadrži sve nastavne teme iz oba tiskana priručnika za učenike, ali i niz drugih informacija o građanskom odgoju i obrazovanju, kao i primjere rada iz same prakse u školama. Na ovaj će se način učenje iz područja građanskog odgoja učiniti dostupnima znatno većem broju djece, nastavnika i roditelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari