STRAŠNO!

Riječki podrumi kao bazeni, u izlozima građevinska oprema: I dalje se zbrajaju štete od strahovite kiša u Rijeci

Voda je poplavila garaže, nastradali su parkirani automobili – a neki su unutra zatočeni i dalje.

Rijeka zbraja štete od najekstremnije kiše koja je probila sve rekorde. I to ne samo količine padalina u danu već u mjesecu, godini i desetljeću. Iako grad naizgled funkcionira kao i prije, promet je normaliziran, škole su otvorene, a sunce se nazire – kiša je ostavila duboke posljedice, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Danas sunce u Rijeci izgleda bolje nego ikad. Iako nema te snage kojom može grijati da spasi barke nakon potopa… U vađenju su pomogli i vatrogasci, a to im je bila tek jedna od 160 intervencija koje su odradili.

Centar Rijeke je zatvoren, u izlozima umjesto opreme za dom – ona građevinska.

“Moramo u renovaciju. Laminat je uništen, namještaj, zidovi su povukli vlagu… Sljedeća 2, 3 tjedna sigurno nećemo raditi”, prepričava trgovkinja Barbara Brdar.

Koliko će robe na otpis i smetlište ne žele ni pomisliti. Čekaju osiguranje da popiše štetu pa da uopće znaju na čemu su.

“Teško je, teško je jer smo tu više nego doma. Ljudi nas zovu na telefon, daju podršku…” prepričava Brdar.

I u ovoj su trgovini proveli noć izbacujući vodu.

“Ovako kao što je bilo prekjučer ne, nije bilo nikad. Ali najveći je problem bio iz šahtova, kad su uspjeli očistit šahte voda se povukla”, govori vlasnica trgovine Mirna Škufca.

Prijavit će štetu Gradu, ali do odšteta imaju još puno posla.

“Najmoprimci polako šalju prijave, za sada 20-ak gdje su u našem vlasništvu poslovni prostori… Treba se vidjeti je li šteta i na instalacijama ili je samo od vode koja se povukla”, govori Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Iako malo po malo podrumi prestaju izgledati kao bazeni – šteta i dalje nije gotova.

“Ovo je jedna od tih lokacija na kojoj se vraćamo i sad ima sigurno 2 metra vode i voda se konstantno diže čim mi prestanemo”, govori Marin Kus, voditelj odjeljenja JVP Grada Rijeke.

Ova garaža stvarno nije dobro prošla. Voda je poplavila najniže katove, nastradali su parkirani automobili – a neki su unutra zatočeni i dalje.

“Bio je u garaži na minus 4 i poplavio je do visine kotača. Ja ću ga odvest kod mehaničara, nisam ga palila kako su mi rekli pa ću vidjeti koja je dalje šteta…”, kazuje Virna iz Rijeke.

Od 1948. godine u Rijeci se mjeri, a s ovom kišom srušeni su svi rekordi.

“Ovo je apsolutni maksimum do sada ali isto tako treba reći da kad gledate klimatološki cijeli niz povratni period da se takav događaj ponovi je više od sto godina”, kazuje ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančak Picek.

Međutim sljedeći bi takav potop barem meteorolozi trebali moći predvidjeti i najaviti. Dobra je vijest da uskoro stiže meteorološki sustav od 50 milijuna eura. Takvi mjerni uređaji, radari i oprema Rijeci su nužni.

“Realizacija će završiti do kraja sljedeće godine pa se nadamo da će svi sustavi za alarmiranje odnosno upozorenje na opasne vremenske prilike nakon toga 2023. ili 2024. godine biti u potpunoj funkciji”, govori voditelj DHMZ-a Stjepan Ivan Šartan.

Jer s obzirom na klimatološke promjene, Rijeka ne može ovisiti o nadi da se ovakvo što neće skoro ponoviti, izvještava Petra Mlačić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari