PREVENTIVNA AKTIVNOST

Riječki policajci u OŠ Centar obilježili Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Preventivne aktivnosti  su održali Dario Tonković iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko – goranske i Branka Maračić iz Društva Crvenog križa Primorsko – goranske županije za 11 učenika osmog razreda

U sklopu obilježavanje „Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima“, jučer je u Osnovnoj školi „Centar“ održano predavanje i radionica na temu „Trgovanje ljudima“.

Preventivne aktivnosti  su održali Dario Tonković iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko – goranske i Branka Maračić iz Društva Crvenog križa Primorsko – goranske županije za 11 učenika osmog razreda.

Tako je Dario Tonković  u predavanju naveo oblike i načine trgovanja ljudima poput  vrbovanja, kupovine, prodaje, predaje, prijevoza, posredovanja u kupnji ili pružanja utočišta pri čemu počinitelji koriste prijetnju, silu, otmicu, prijevaru ili zlorabe svoj položaj i ovlasti. Istaknuo je kako se ljudima trguje u svrhu iskorištavanja za prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografiju, prisilnu prostituciju, seks turizam, zabavu i trgovinu ljudskim organima. Učenici su saznali da je prevencija trgovanja ljudima jedna od ključnih zadaća na razini Europske unije.

VIDEO DANA:

Nakon zanimljivog predavanja, u nastavku druženja sa učenicima, Branka Maračić iz Društva Crvenog križa Primorsko – goranske županije održala je radionicu kroz koju je učenicima skrenula pozornost na važnost podizanja svijesti o postojanju  problema trgovanja ljudima te su učenici imali priliku pogledati zanimljiv video uradak koji se odnosi na problematiku trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima inače predstavlja jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava gdje su žrtvama trgovanja ljudima uskraćena osnovna ljudska prava. Kao žrtve trgovine ljudima u najvećem broju slučajeva zabilježene su žene, međutim, u novije vrijeme, sve se više kao žrtve javljaju muškarci i djeca.

Zaštita žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj uređena je odredbama Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima  koji propisuje poduzimanje potrebnih mjera u području suzbijanja trgovine ljudima te predstavlja nadogradnju već uspostavljenog sustava suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari