DVORIŠTE JE UČIONICA

Video | Riječki školarci vježbali za slučaj katastrofa: što treba imati u ruksaku, gdje se skloniti… Jedna stvar je posebno interesantna!

Upoznali i psa Tomasa, ali i saznali koja je oprema ključna

Poplave, požari, potresi, epidemije to je neko naše novo normalno. Ili nenormalno. Ali na sve treba biti spreman. Tako su na Dan smanjenja rizika od katastrofa riječki osnovnoškolci na zabavan način učili što činiti i kako se ponašati kad zagusti!

“Učili smo o svim katastrofama, da se cijeli grad poplavi, da se desi potres, da se zapali kuća”, govori Sebastian Pinterić, učenik OŠ Nikola Tesla Rijeka, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Nika Kujundžić dodaje: “U slučaju katastrofe se zovu hitne službe”.

Kako bi sve vježbe bile održane, školsko dvorište postaje učionica. Na jednom od punktova posebna gužva! Upijaju što sve mora sadržavati ruksak koji treba imati svaka obitelj.

Mia Yara Icklenstein govori: “Treba biti telefon, punjač ako ti se isprazni, treba biti jedna igračka tvoja najdraža da te može utješit, flasteri za hitne situacije, lampa ako ponestane svjetla”.

Vidjeli su kako se postavlja šator koji stane u ruksak, a u kojemu kada se napuše može spavati do deset ljudi.

Uvijek je ono što je zorno i njima okom vidljivo puno, puno atraktivnije”, kaže Tanja Škarica, učiteljica razredne nastave OŠ Nikola Tesla Rijeka.

Zanima ih sva oprema, ali zvijezda dana je potražni pas Tomas.

“Moj pas Charlie on ne zna baš naći čovjeka, a Tomas sigurno zna naći čovjeka zato što on zna dobro njušit i dobro je istreniran”, govori Lucija Sabljar.

Koliko poplava može biti silovita Riječani su se nedavno sami uvjerili. Za dobru reakciju nužna je edukacija.

“Da upozorimo od pojedinca do svih službi, da se katastrofe odnosno velike nesreće mogu dogodit i da svi moramo od djece pa do odraslih biti spremni na to i znat se nosit sa tim”, ističe Matko Škalamera, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka.

Prirodne je katastrofe nemoguće predvidjeti, ali za za njih svi moraju biti spremni, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari