ODLIČNE VIJESTI

Riječki tunel ponovno otvoren za posjetitelje

29.05.2019., Rijeka - Ponovno je za posjetioce otvoren Rijecki tunel, izgradjen od Talijanske vojske za vrijeme drugog svjetskog rata, a koji se u duzini 330 metara proteze od katedrale Svetog Vida do zgrade osnovne skole Dolac u kojoj je za vrijeme rata bila smjestena Talijanska protuzracna obrana. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Iz Turističke zajednice grada Rijeke obavještavaju građane kako se od srijede, 24. svibnja za posjetitelje ponovno otvara Riječki tunel, koji se proteže od katedrale sv. Vida do dvorišta Osnovne škole Dolac. Tunel će biti otvoren za prolaz svakim danom od 10 do 18 sati.

Tunel je prokopala talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.

Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova. Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, kada je dio stanovništva u njemu u dva navrata potražio zaštitu.

Tunel je opremljen rasvjetnim tijelima. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari