VODOMJERI S DALJINSKIM OČITANJEM

Riječki ViK u 2024. intenzivira uvođenje pametnih vodomjera a pomoću digitalnih karti vodoopskrbe sanirat će se gubici vode!

Vodomjeri s daljinskim očitanjem, poznati i kao pametni vodomjeri, inovacija je koja transformira način praćenja i upravljanja vodoopskrbom

Upravo je zato ugradnja vodomjera s daljinskim očitanjem jedna od glavnih misija Komunalnog društva Vodovoda i kanalizacije Rijeka kojom žele dodatno unaprijediti uslugu i infrastrukturu za građane.

„Vodovod i kanalizacija Rijeka neprestano ulaže u modernizaciju. Iz godine u godinu želimo građanima pružiti još bolju uslugu, a naš rad učiniti još efikasnijim. Jedan od ključnih benefita vodomjera s daljinskim očitanjem je ušteda vremena. To znači da možemo očitati puno veći broj vodomjera u kraćem vremenu. Uvođenjem ove tehnologije koja značajno ubrzava proces očitanja vodomjera, otvaramo prostor u kojem se možemo posvetiti drugim segmentima našeg poslovanja. Efikasnije upravljanje očitanjem brojila omogućuje nam fokus na razvoj novih usluga i daljnji rad na unaprjeđenju postojeće komunalne infrastrukture.”- objasnili su iz riječkog ViK-a.

ViK Rijeka je već krenuo s realizacijom ovog opsežnog projekta. Lokacije na kojima je počela ugradnja vodomjera s daljinskim očitanjem su centar grada, Sušak, Bakarac, Zlobin i Općina Klana. Iduća lokacija na kojoj se planira ugradnja pametnih vodomjera je Ružić Selo u Hreljinu.

Angažman ViK-a Rijeka u ovoj godini bit će usmjeren i na sustavnu sanaciju gubitaka vode u vodoopskrbnom sustavu.

Jedan od inovativnih pristupa rješavanju ovoga problema je implementacija napredne digitalne karte vodoopskrbe. Trenutno djelatnici ViK-a Rijeka koriste digitalni hidraulički model koji je nastao u suradnji s Hrvatskim vodama. On prikazuje cijelu vodoopskrbnu mrežu koja je duga preko tisuću kilometara.

Ta vodoopskrbna mreža podijeljena je na DMA zone (zone mjerenja) u kojima se prate satne količine vode na ulazima i izlazima iz zona preko odgovarajućeg sustava senzora i softwarea. Svako odstupanje znači potrebu za detaljnom provjerom za što je zadužena grupa tehničara opremljena posebnim uređajima – sonarima za mikrolociranje propuštanja.

Taj postojeći digitalni hidraulički model će se u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci dodatno unaprijediti. Ugradnjom dodatnih senzora tlaka i protoka na mreži izradit će se takav model koji će predviđati lokacije propuštanja.

„ U cilju održavanja visokih standarda kvalitete vodoopskrbe i osiguravanja dugoročne održivosti našeg vodovodnog sustava, od iznimne važnosti su neprestana ulaganja. Ovo je samo jedna od brojnih inicijativa koja predstavlja ključni korak prema modernizaciji naše infrastrukture, pridonoseći poboljšanju pouzdanosti vodoopskrbe, smanjenju gubitaka vode te minimiziranju rizika od curenja. ”, dodali su iz ViK-a Rijeka.

Gubitci vode u vodoopskrbnom sustavu najčešće su uzrokovani starenjem infrastrukture. Iz tog razloga, ViK Rijeka trenutno realizira velike EU projekte u sklopu kojih će se uz odvodnju, rekonstruirati i vodovodne cijevi.

EU projekt Aglomeracija Rijeka, koji se po veličini nalazi odmah iza Pelješkog mosta odvija se u dva grada- Rijeka i Kastav te tri općine Viškovo, Čavle i Jelenje.

Uz novu kanalizaciju i uređaj za pročišćivanje otpadnih voda na Delti, u sklopu navedenog EU projekta bit će rekonstruirano i 100 kilometara vodovoda.

„Ugovor o sufinanciranju dao nam je mogućnost gradnje 217 kilometara kanalizacije, a našim vlastitim angažmanom uspjeli smo dodatno u sklopu projekta dobiti od EU obnovu 100 kilometara vodovodnih instalacija. Kako bismo to ostvarili, morali smo svaku ulicu samu za sebe slikati i dokazivati da ne možemo kopati rov, a da postojeću vodovodnu instalaciju ne uklonimo i ne postavimo novu. Bio je to ogroman posao, ali najvažnije je da smo uspjeli u svom cilju. Građani će sada uz kanalizaciju dobiti i nove vodoopskrbne cijevi.”, objasnili su iz riječkog ViK-a.

Dodatno, jedinice lokalne samouprave će osigurati dodatna vlastita financijska sredstva kako bi pokrila pozicije gdje prolazi kanalizacija a nisu osigurana EU sredstva za vodovodne ogranke.

Jedan od trenutačno najvažnijih projekta odvija se u Adamićevoj ulici. Što se vodoopskrbe tiče, u sklopu EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ bit će izgrađen vodoopskrbni cjevovod u duljini 870 m te sekundarni vodovodni cjevovodi, a u Scarpinoj ulici napravit će se rekonstrukcija vodovoda, koju će u iznosu od 358.398,45 € financirati KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o.

Zamjenom postojećih vodovodnih cijevi, koje su stare preko 100 godine i dotrajale, eliminirat će se gubici vode u vodoopskrbnom sustavu te će se osigurati veća pouzdanost, učinkovitost i dugovječnost vodovodnog sustava u centru grada..

Za modernizaciju vodoopskrbne infrastrukture vrlo su značajni i investicijski projekti koje ViK Rijeka ostvaruje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., financiranog europskim sredstvima. U sklopu plana, ViK Rijeka je, krajem 2022. godine, ugovorio 12.198.498,38 EUR za provedbu investicijskih projekata koji se odnose na manje dijelove sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda u gradovima Rijeci, Bakru i Kastvu, te općini Viškovo.

„ Vodovod i kanalizacija Rijeka na godišnjoj razini ulaže maksimalan angažman u projekte gradnje i poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture. U ovom segmentu, zalaganjem naših djelatnika uspjeli smo povući velika europska bespovratna financijska sredstva što je odlična vijest za građane jer oni sve ove projekte neće osjetiti na svojim računima, a povećat će se kvaliteta vodoopskrbe. Ulaganjem u zamjenu vodovodnih cjevovoda, aktivno radimo na umanjenju štete koja nastaje zbog propuštanja vode. Želimo osigurati stabilnu opskrbu vodom i novu komunalnu infrastrukturu za sadašnje i buduće generacije, čime će se povećati kvaliteta života, ostvariti uštede i očuvati resurs koji je od suštinskog značaja za svakodnevni život. “, zaključili su iz riječkog ViK-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari