RIJEČKIH TOP 30: Ovo su riječke tvrtke s najvećim prosječnim plaćama

Idi na originalni članak
Foto. Elvira Marić

Specijalizirana mrežna stranica Firmoteka.hr analizirala je javno dostupne podatke i došla do popisa 30 riječkih tvrtki s najmanje petero zaposlenih koje isplaćuju najviše prosječne plaće

Oglas

Firmoteka.hr je „hrvatska internet stranica specijalizirana za pružanje javno dostupnih poslovnih informacija o poslovnim subjektima koji imaju obvezu javne objave financijskih podataka“ te „omogućuje najjednostavniji i najbrži uvid u javno dostupne podatke o pravnim i fizičkim osobama za koje postoji obveza javne objave“, stoji u zaglavlju mrežne stranice www.firmoteka.hr koja je nedavno objavila rezultate svog istrživanja o riječkim tvrtakama s najmanje petero zaposlenih koje isplaćuju najviše prosječne plaće.

Kolika je prosječna plaća u Gradu Rijeci? U Firmoteci.hr u obzir su uzeli samo tvrteke odnosno „realni sektor“ – u izračuna prosječne plaće nisu u obzir uzimali zaposlene u državnoj službi „koji čak znaju dignuti prosjek“, izostavili su i plaće isplaćene kroz udruge a promatrali su kolika je prosječna plaća u tvrtkama koje su obveznici poreza na dobit.

I kolika je prosječna plaća u d.o.o., d.d. i j.d.o.o. u Gradu Rijeci? Iz Firmoteke.hr ističu kako su analizu napravili na uzorku 4.558 aktivnih tvrtki, a te tvrtke zapošljavaju ukupno 30.699 djelatnika. Izvor podataka je FINA, GFI za 2017. godinu.

Prema tom izračunu ispada kako je prosječna plaća u Gradu Rijeci 5.166,12 kn što Rijeku svrstava na sedmo mjesto među većim gradovima u RH po visini prosječnih plaća u tvrtkama. Odmah iza Rijeke je Karlovac s 5.081,93 kn a ispred Rijeke se smjestio Slavonski Brod s visinom plaće od 5.207,67 kn. Za usporedbu, najveću prosječnu plaću u tvrtkama imaju radnici u Koprivnici – 6.317,96 kn, dok je Grad Zagreb na drugom mjestu s prosjekom 5.998,60 kn.

Koliko zaposlenih u Rijeci prima veću plaću od prosječne?

U Rijeci prema Firmoteci.hr ima 736 tvrtki koje isplaćuju plaću veću od prosjeka grada Rijeke. U tih 736 firmi radi 13.256 osoba, što govori da preko 16,15% tvrtki isplaćuje veću plaću od prosjeka te da čak 43,18% zaposlenih radi u tim tvrtkama. A „krema“ su tvrtke koje daju barem 50% veće plaće od prosjeka Grada Rijeke – takvih tvrtki ima 176, znači u tim tvrtkama je prosjek plaće barem 7.750 kn.

Na temelju svih tih podataka, u Firmoteki.hr izlistali su TOP 30 tvrtki u Gradu Rijeci po visini prosječne plaće. Uvjet je bio da imaju barem petero zaposlenih, predali GFI za 2017.

Tvrtke su poredane po abecednom redu.

Exit mobile version