PODRŠKA STARIJIMA

Rijeka aktivna u borbi protiv zlostavljanja starijih: Postavljeni plakati kao podsjetnik na važnost zajedničke brige

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih, Odbor za ravnopravnost spolova predstavio je plakate postavljene u izlogu zgrade Grada.

Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba utvrđen je rezolucijom UN-a 2011. godine i obilježava se svake godine 15. lipnja. Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih ima za cilj pružanje podrške starijima te promociju zaštite prava starijih u društvu.

Plakate su predstavile predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Štefica Jagić Rađa, članica Odbora Linda Čulinović Husanović, autorica plakata te Jasna Grgurić Malović, savjetnica u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke.

Kako je istaknula predsjednica Odbora Jagić Rađam, starije osobe predstavljaju posebno osjetljivu i ranjivu skupinu, a udio starije populacije povećava se iz godine u godinu.

„Više od jedne trećine stanovnika grada Rijeke spada u tu populaciju, pa je neobično važno da se poduzmu mjere za poboljšanje života i položaja starijih sugrađanki i sugrađana grada Rijeke. Na području grada Rijeke postoji i funkcionira 16 klubova umirovljenika koji pomažu svojim članovima kroz druženje i socijalizaciju. Također, neophodno je osvijestiti obitelji starijih osoba o njihovoj potrebi za uključivanje u svakodnevni život. Svojim cjeloživotnim radom stvorili su temelje današnjeg života, pa zaslužuju da im to društvo i obitelji vrate kroz olakšavanje izazova koje nosi starost“, poručila je Jagić Rađa.

Članica Odbora Čulinović Husanović istaknula je kako prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka šesta osoba starija od 60 godina je zlostavljana.

„Najčešći oblici nasilja nad starijim osobama su verbalno i psihičko zlostavljanje, krađa novaca, ugrožavanje ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju i mnogi drugi, među ostalim i institucionalno nasilje. Pozvani smo kao društvo i kao zajednica da svatko u svom okruženju, ukoliko prepozna bilo koji oblik nasilja, da to prijavimo policiji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb. Naglasak je svakako da se naši stari ne smiju osjećati ugroženo, da ne smiju misliti da su na margini društva, već znati da su i oni dio naše zajednice“, kazala je Čulinović Husanović.

Želimo skrenuti pažnju da nakon 60 ili 65 godine život ne staje, samo dobiva jednu drugu dimenziju. Stoga pozivamo naše starije osobe da se uključe u rad klubova za starije osobe“, kazala je Čulinović Husanović, istaknuvši kako je Odbor, s ciljem promocije kluba za starije osobe, napravio i plakat na čakavskom „Z našeg kraja“ u kojem su glavni likovi Frane i Marija.

Klubovi za starije osobe su smješteni u različitim dijelovima grada kako bi bili dostupni što većem broju umirovljenika i starijih osoba. To su svojevrsni dnevni boravci osoba starije životne dobi, u kojima mogu pročitati dnevni tisak, pogledati TV, pristupiti internetu, igrati društvene igre i drugo. Svaki klub ima poseban program.

Grgurić Malović naglasila je kako Grad Rijeka podržava inicijativu Odbora za ravnopravnost spolova, pokrenutu s ciljem povećanja kvalitete života naših starijih sugrađana, odnosno zaštite njihovih prava.

„Jedan od prioriteta Grada Rijeke je zdravo starenje i grad u tom smjeru kreira i modelira svoje politike. Našim starijim sugrađanima pružamo zaštitu kroz naš Socijalni program, ali i kroz financiranja raznih programa i aktivnosti koje provode udruge. Između ostaloga, Grad Rijeka podupire 16 klubova za starije osobe, gdje se mogu družiti i sudjelovati u aktivnostima. To je jako važno, jer statistike pokazuju da su osobe starije životne dobi jedna od kategorija koja je najviše u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti“, istaknula je Grgurić Malović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari