ODLIČNE VIJESTI

Rijeka bilježi odlične turističke rezultate u travnju

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sam početak turističke 2022. godine donio je Rijeci pozitivne turističke rezultate i svi smo skupa sa zanimanjem očekivali uskrsne blagdane koji su često lakmus papir za sve ono što nas čeka u predstojećoj visokoj turističkoj sezoni.

Nakon obrade rezultata iz sustava eVisitor za travanj 2022. godine možemo slobodno reći da je umjereni optimizam koji je vladao u turističkim krugovima u najavama uskrsnih blagdana bio opravdan. Rijeka je i u travnju nastavila s pozitivnim trendovima koji se provlače kroz sve zimske mjesece 2022. godina pa tako možemo reći da su dolasci skoro izjednačili rezultat iz rekordne 2019. godine, međutim broj noćenja je nadmašen za čak 11% što je značajan iskorak u tom segmentu. Primjetno je da strani gosti sve duže borave u našem gradu što veseli sve turističke djelatnike i još je jedan pokazatelj da Rijeka izrasta u destinaciju koja svojim posjetiteljima očito ima što za ponuditi i izvan sezone kupanja. Sve je to plod zajedničkih aktivnosti svih subjekata uključenih u kreiranje turističke ponude grada.

Ukoliko kumulativno promatramo stanje dolazaka i noćenja u prva četiri mjeseca 2022. godine u odnosu na  2019. godinu kao referentno i usporedivo razdoblje, dolazimo do zaključka da je Rijeka ostvarila 2% više dolazaka i 14% više noćenja u tom razdoblju. To je svakako rezultat za pohvalu i nadamo se da je to odlična uvertira za mjesec koji su pred nama i da neće doći do bilo kakvih poremećaja koji bi mogli omesti naš put ka rekordnoj turističkoj sezoni u gradu Rijeci.

Promatrajući broj smještajnih jedinica u privatnom smještaju i broj kreveta u hotelskom smještaju u odnosu na prethodnu godinu primjetan je trend povećanja broja kreveta tj. smještajnih jedinica.

Otvorenjem hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa broj raspoloživih kreveta u hotelskom smještaju povećao se za gotovo 25% i to je činjenica koja će trajno utjecati na povećanje kvalitete ali i hotelskih kapaciteta koji su nužni za razvoj turističkog prometa grada Rijeke i to na jednom znatno višem nivou. Sličan trend primijećen je i u privatnom smještaju. Naime, nakon 2020. godine kada je značaj broj objekata prestao pružati usluge smještaja i obustavio poslovnu djelatnost iznajmljivanja, 2021. godina donijela je trend oporavka tog segmenta ponude, a taj se oporavak nastavio i u prvim mjesecima 2022. godine te je zabilježen porast smještajnih kapaciteta u odnosu na 2022. godinu za 10-ak %. Iz navedenog je razvidno da stanovnici i privatni poduzetnici Rijeke prepoznaju turistički potencijal grada i spremni su pokrenuti investicije u taj tip smještaja vjerujući u svijetlu budućnost turističkih dosega grada Rijeke.

Promatrajući turističke rezultate prva četiri mjeseca 2022. godine te kretanje broja ležajeva i smještajnih objekata u privatnom vlasništvu možemo zaključiti da se nalazimo pred sezonom čije rekordne rezultate može spriječiti samo nekakav izuzetan potres uzrokovan političkim i vojnim kretanjima na istoku Europe ili nevjerojatni obrat u pandemijskim kretanjima čiji eventualno novi valovi prijete s dalekog Istoka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari