DIGITALIZACIJA

Rijeka City Card novosti: Nove RCC kartice i potvrde za poslodavce sada možete izraditi online

Foto: Riportal

U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija novih funkcionalnosti sustava Rijeka City Card, kojima je omogućena online izrada RCC Torpedo kartica te digitalizirano izdavanje potvrda za poslodavce.

Naime, kako bi se pojednostavio postupak izdavanja RCC kartica te kako bi se smanjila potreba korisnika za dolaskom na prodajna mjesta Autotroleja, omogućena je online izrada RCC kartica putem web portala https://www.rijekacitycard.hr/hr te dostava kartica na kućnu adresu. Tako svi novi korisnici usluge javnog gradskog prijevoza, koji do sada nisu imali RCC Torpedo karticu, te oni koji imaju potrebu izraditi novu, ne trebaju više dolaziti na prodajna mjesta Autotroleja, već istu mogu izraditi putem web-servisa.

Također, digitalizirano je izdavanje Potvrde za poslodavca o cijeni karte gradskog i prigradskog prijevoza za koju više neće biti potreban osobni dolazak na šaltere Autotroleja, već će se ona također moći dobiti putem RCC web-servisa.

Nove funkcionalnosti – nastavak digitalizacije gradske uprave

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović istaknuo je kako je omogućavanje novih funkcionalnosti u Rijeka City Card sustavu, a koje se tiču online izrade gradske Torpedo kartice i njene dostave na kućnu adresu te online kupnje prava vožnje rezultat stremljenja Rijeke ka digitalizaciji poslovnih procesa.
„Razvoj digitalizacije usluga jedan je od prioriteta gradske uprave, kao i dugoročnih smjernica Europske unije u novom sedmogodišnjem razdoblju. Grad Rijeka je, kao predvodnik u Hrvatskoj i najspremniji grad za digitalnu transformaciju, uvijek pratio europske trendove, a u tom smjeru nastavljamo i dalje, nastojeći unaprijediti usluge građanima, ali i poslovanje poduzetnika s gradskom upravom. Svjesni smo da će za to biti nužno mijenjati određene poslovne procese i u većoj se mjeri prilagoditi potrebama poduzetnika i građana“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Na web-stranici Rijeka CityCarda osim kupovine karti za vožnju javnim prijevozom, mogu se također i unajmiti bicikle iz sustava Ricikleta, platiti parking na javnim parkiralištima i u garažama, obnoviti članstvo u gradskoj knjižnici Rijeka, a od sada će se online putem moći i izraditi sama kartica na koju se sva ova prava.

Direktor KD Autotrolej Alberto Kontuš i direktorica Poslovnih sustava, gradske tvrtke koja upravlja i Rijeka City Card sustavom, istaknuli su kako je intencija uvođenja novih informatičkih rješenja smanjenje gužve na prodajnim mjestima Autotroleja uoči nove školske i akademske godine. Istaknuvši kako se radi o složenom poslu integracije više informatički sustava, naglasili su kako cjelokupni proces izdavanja novih RCC Torpedo kartica ne ovisi samo o Autotroleju, već i o institucijama koje izdaju potvrde potrebne da bi se omogućile subvencionirane karte za učenike i studente.

Jednostavan postupak izrade nove RCC kartice

Način kupovanja RCC kartice demonstrirao je Emir Dizdarević, direktor Kupuj on line d.o.o., tvrtke koja održava portal Rijeka City Card.

Postupak izrade je jednostavan. Nakon otvaranja web servisa na adresi www.rijekacitycard.hr/hr, korisnik se treba registrirati (ukoliko već nije registriran na ovom servisu).

Nakon registracije, potrebno je aktivirati korisnički račun. Po aktivaciji računa, slijedi odabir pružatelja usluge odnosno, u ovom slučaju, KD Autotrolej:

Prezentacija novih funkcinalnosti Rijeka City Card sustava

Nakon odabira pružatelja usluge potrebno je odabrati željenu opciju odnosno, u ovom slučaju, radi se o izradi Torpedo kartice.

Za izradu kartice potrebno je popuniti osnovne podatke o korisniku koji se traže u pregledniku.

Po unosu traženih podataka, korisnik bira između dvije opcije:

  1. izrada Torpedo kartice i online kupnja mjesečnog prava vožnje
  2. samo izrada i dostava Torpedo kartice na kućnu adresu ili prodajno mjesto Autotroleja

Ukoliko korisnik želi samo izradu kartice, odabire tu opciju odnosno način dostave. Karticu je moguće dostaviti na kućnu adresu ili na prodajno mjesto KD Autotrolej, Jelačićev trg 3, gdje je korisnik potom može preuzeti. Dostava kartice na kućnu adresu košta 13 kuna.

Prezentacija novih funkcinalnosti Rijeka City Card sustava

Sama cijena izdavanja odnosno izrade Torpedo kartice iznosi 20 kuna, a kartica vrijedi 4 godine.

Online kupovina prava vožnje

Ukoliko korisnik odmah želi obaviti i kupovinu mjesečnog prava, u izborniku odabire navedenu mogućnost, te popunjava ostale podatke. U prvom redu, odabire kategoriju prava vožnje tj. bira između ponuđenih opcija: osnovnoškolsko, srednjoškolsko, studentsko, mirovinsko ili radničko, i bira željenu zonu prijevoza.

Također, korisnik prilaže i potrebne dokumente:

  • Za osnovnoškolsko mjesečno pravo vožnje potrebno je: potvrda o redovitom školovanju; dokument kojim se ostvaruje subvencija
  • Za srednjoškolsko: potvrda o redovitom školovanju; dokument kojim se ostvaruje subvencija
  • Za studentsko: potvrda o statusu studenta; dokument kojim se ostvaruje subvencija; potvrda o boravištu (ukoliko student nije s riječkog područja, kao niti s područja JLS gdje se obavlja usluga prijevoza)
  • Za radničko: preslika važećeg osobnog dokumenta podnositelja zahtjeva (osobna iskaznica, putovnica)
  • Za mirovinsko: preslika važećeg osobnog dokumenta podnositelja zahtjeva (osobna iskaznica, putovnica); izvadak od mirovine / rješenje o mirovini / a s navršenih 60 godina samo osobni dokument

Nakon ovog koraka, dovršava se proces kupovine, uz već spomenute mogućnosti dostave kartice i upisanog prava – na kućnu adresu ili na prodajno mjesto Autotroleja.

Posebno je za kategoriju srednjoškolaca i studenata bitno naglasiti da je preko web servisa u ovom trenutku moguća prodaja karata samo po punoj cijeni, dok će se povrat novca onim korisnicima koji ostvaruju pravo na subvenciju, a koji će tek u narednom periodu ishodovati potvrde o pravu na subvenciju, obavljati na prodajnim mjestima Autotroleja, uz predočenje potvrda i upis na samu karticu. Povrat novca će biti realiziran na račun s kojeg je izvršeno plaćanje na web servisu.

Web stranica Rijeka City Card

Digitalno izdavanje potvrda za poslodavce o cijeni karte

Sljedeća novina u RCC sustavu je digitalizirano izdavanje Potvrde za poslodavca o cijeni karte gradskog i prigradskog prijevoza za koju više neće biti potreban osobni dolazak na šaltere Autotroleja, već će se ona također moći dobiti putem RCC web servisa.

Riječ je o potvrdi koju traže poslodavci, a koja služi kao dokaz o cijeni prijevoza između lokacije gdje se nalazi poslodavac i samog prebivališta ili boravišta radnika. Putem iste, poslodavci obračunavaju naknadu za prijevoz.

Postojeći korisnici RCC kartica i mjesečnih prava vožnje

Postojeći korisnici mjesečnih prava vožnje mogu kao i do sada uredno produžavati prava putem weba Rijeka CityCard.

Kada je riječ o rasterećenju prodajnih mjesta Autotroleja, te pojednostavljenju kupovine mjesečnih prava vožnje, treba podsjetiti da je Autotrolej u suradnji s Gradom Rijeka, od 23. kolovoza ove godine, u funkciju stavio prodajna mjesta na Titovom trgu (šalter sala), gdje pravo vožnje mogu kupiti i upisati na karticu korisnici koji to pravo ostvaruju temeljem nekog od socijalnih uvjeta Grada Rijeke.

Također, Autotrolej će početkom ove akademske godine, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, kao i prošle godine, otvoriti prodajna mjesta za studente u sklopu samog Sveučilišta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views