RIJEKA DOBILA ART KVART Otvoren novi prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

H-objekt bivše tvornice Benčić, prva je zgrada u tom kompleksu, u kojoj je od danas useljena jedna gradska kulturna institucija – Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Time je ujedno započeo i proces transformacije Benčića u riječki kvart kulture

U nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima su bili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predstavnici Vlade RH, ministar turizma Gari Capelli i državni tajnik Ministarstva kulture, Krešimir Partl, svečano je otvoren novouređeni prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, smješten u H-objektu bivše tvornice Benčić.

Riječ je o objektu koji je izvorno izgrađen za potrebe tvorničkog pogona tvornice duhana 90-ih godina 19. stoljeća. Dio koji je dograđen između krila zgrade, uz Krešimirovu ulicu, nastao je 30-ih godina 20. stoljeća. Izvorna namjena zgrade bila je industrijska.

Jedan od prostora u kojem je postavljena izložba

Prostor minimalistički uređen

U prvoj fazi uređenja, koja je završena u srpnju, prema projektu arhitekta Dinka Peračića, prostor je minimalistički uređen kako bi zadovoljavao uvjete za redovnu djelatnost Muzeja. Vrijednost izvedenih radova iznosila je 6.793.820,63 kn, a uređenje je financirano sredstvima Proračuna Grada Rijeke.

Svečano otvaranje MMSU

Kako je pojasnio arhitekt Peračić, Muzej će se dalje razvijati u fazama, na način da će svaka daljnja intervencija u neuređeni dio zgrade postati dio nove cjeline. Napravljeni su i svi nužni sigurnosni i tehnički sustavi koji omogućuju suvremeno korištenje i razvoj muzejskih aktivnosti.

Prvom fazom uređenja u funkciju je stavljen dio prizemlja i prvi kat. Radovi koji su napravljeni primarno se odnose na uređenje unutrašnjeg prostora za funkcioniranje galerijske djelatnosti. Ukupna površina uređenog prostora je 1550 m².

Autorice izložbe Ksenija Orelj i Nataša Šuković i Nikolina Radić Štivić

Puna funkcionalnost muzeja sa svim potrebnim sadržajima planira se realizirati u drugoj etapi u kojoj se računa na proširenje Muzeja na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže.

Jedna od vrijednosti izložbenog prostora je zadržavanje podova i izvornom obliku, uz minimalne popravke, što zajedno s nosivim stupovima, prostoru istovremeno daje suvremenu notu i patinu.

Ulazni hol

Ulazni hol u južnom dijelu prizemlja ujedno je i dnevni boravak, mjesto za zadržavanje s info pultom koji bi trebao funkcionirati kao prostor za manja događanja, ali primarno kao orijentacijski prostor koji posjetitelje usmjerava prema izložbama i edukacijskim sadržajima.

Na katu je organiziran izložbeni prostor koji ima direktan pristup stubištima, odvojeno za osoblje i za posjetitelje.

Detalj s obilaska izložbenog Muzeja

Pristup za osobe smanjene pokretljivosti za sada je osiguran samo u prizemlje. Pristup sadržajima na katu bit će napravljen s vanjske strane, uz istočno pročelje, podiznom platformom, a kao privremeno rješenje postavljena je gusjenica na glavnom stubištu zgrade.

Otvorenje uz izložbu

Muzej svoja vrata publici otvara izložbom “Retrospektiva – Tomislav Gotovac Anticipator kriza – kuda idemo ne pitajte”, koja ostaje otvorena do 26. studenog 2017.

Izložba je postavljena u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac iz Zagreba, a kustosice izložbe su Ksenija Orelj i Nataša Šuković.

Otvorenju muzeja nazočili su: Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Slaven Tolj, ravnatelj MMSU, Gari Cappelli, ministar turizma, Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture, Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine, Ivan Šarar, pročelnik OGU za kulturu Grada Rijeke, Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Ksenija Orelj, kustosica MMSU i retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca Nataša Šuković, kustosica MMSU i retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca te Dinko Peračić, arhitekt prema čijem je projektu formiran prostor MMSU-a u H-objektu.

Među uzvanicima su bili bivši ravnatelji MMSU, kolege iz muzejske struke iz cijele Hrvatske, predstavnici konzulata, te brojni kulturni djelatnici.

Budući kulturni centar Rijeke

Prije nego što mu je simboličnom gestom Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke uručio ključ Muzeja, ravnatelj Slaven Tolj je kazao kako je ulazak s programom u novi prostor Muzeja ujedno i zvanični ulazak u budući kulturni centar Rijeke.

„Ovaj projekt ne bi bio realiziran da nije bilo puno zajedničkog rada, djelatnika Muzeja i odjela za kulturu, odnosno izuzetne podrške Grada“, kazao je Tolj.

Slaven Tolj otvara vrata MMSU

 

Dinko Peračić, arhitekt prema čijem projektu je uređenje provedeno, naglasio je kako nije riječ o klasičnom muzeju, već muzeju u nastajanju, kojeg će u konačnici djelatnici Muzeja svojim programima transformirati prema svojim potrebama i prema potrebama građana.

Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020 kazala je kako tri godine prije nego Rijeka postane europska prijestolnica kulture otvaramo prvi projekt, kao novi tip institucije, napravljen pod motom „To trebamo-to radimo“.

Slaven Tolj, Krešimir Partl i Emina Višnić

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke kazao je kako Rijeka ovime dobiva novi art kvart.

„Nakon desetljeća kontroverzi, izmjena planova, sumnji u uspješnost tog projekta, odlučili smo da ne čekamo još godinu-dvije kako bi eventualno došli do nekih sredstava iz drugih fondova. Prvu fazu uređenja H – objekta, kojom su stvoreni uvjeti za odvijanje djelatnosti Muzeja, dovršili smo vlastitim sredstvima.u Vrijednost svih radova iznosila je gotovo 6,8 milijuna kuna, a H – objekt postao je tako i prva adresa jedne od brojnih riječkih kulturnih ustanova koje će se tijekom narednih godina useliti u ovaj kompleks.

„Muzej u nastajanju“

Osim radova na H – objektu, očekuje se početak radova na Upravnoj zgradi Šećerane, u kojoj će biti smješten Muzej grada Rijeke, radova u T-objektu u kojem će biti smještena Gradska knjižnica Rijeka te Ciglenoj zgradi u kojoj će biti dječja kuća, kao jedan od programa EPK.

Otvaranjem izložbe Toma Gotovca, ujedno će se najaviti jedan od programskih pravaca projekta Europska prijestolnica kulture 2020 ”Doba moći”, a Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvorit će svoja vrata svima.

Simbolično uručenje ključa Muzeja

Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture, naglasio je kako je ovo značajan dan ne samo za Rijeku, već hrvatsku kulturu u cjelini.

„Tradicionalni način rada muzeja više ne odgovara vremenu u kojem živimo. Upravo je riječki muzej primjer metamorfoze u muzej interkulturnog dijaloga i primjer onog čemu suvremeni muzej treba težiti; da bude edukativan, socijalan, participativan i provokativan, odnosno zona kontakta i socijalnog dijaloga te propitkivanja umjetnosti u svim njenim oblicima pojavnosti. Riječki MMSU jedna je od ključnih institucija riječke kulture i korak prema muzeju 21. stoljeća“, rekao je Partl.

Govoreći u ime Vlade RH, Gari Cappelli, ministar turizma naglasio je kako je Vlada ovaj projekt prepoznala kao izuzetno značajan i stoji iza njega.

„Suradnja s Gradom Rijekom je sjajna, čemu svjedoče i današnji uspješni razgovori o svim projektima vezanim uz EPK, koje smo vodili prije otvorenja muzeja. Ministarstvo Turizma i Hrvatska turistička zajednica će u naredne dvije godine svim snagama poduprijeti promociju svega što je vezano uz EPK 2020.“ Rekao je Capelli koji je podsjetio da će prvom polovicom 2020 Hrvatska predsjedati Europskom unijom, a upravo će Rijeka tada biti srce i krvotok hrvatske kulture.

„Turistički uspjesi koje Rijeka i PGŽ postižu, pokazuju da Rijeka nije više prolazno mjesto, već je postala ono što je zaslužila da bude, centralno mjesto događanja na turističkoj karti županije i karti turizma Hrvatske.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari