RIJEKA DOBILA ČAJNI TRG Ispijanje napitaka u društvu 70 različitih izloženih biljaka

Na Trgu Matije Vlačića Flaciusa, kod Caffe bara Samovar, predstavljen je projekt Čajnog trga realiziran u sklopu projekta Zelenog vala progama Europske prijestolnice kulture

Projekt Zelenog vala koji je započeo uređenjem Čajnog trga na jednom mjestu predstavlja 70 biljaka koje su osnova za ljekovite čajeve pa se može reći kako Čajni trg ozelenjava javnu površinu ali istovremno i afirmira zaboravljeno znanje o ljekovitim biljkama, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Projekt Čajnog trga, između ostalog, inspiriran je i radom Ivana Lesingera, koji je bio jedan od najpoznatijih poznavatelja ljekovitog bilja našeg kraja.

Čajni trg je u biti „zelena učionica“ na malom gradskom trgu, gdje se mogu vidjeti, pomirisati i opipati ljekovite biljke – u drvenim vazama raste 70 vrsta biljaka za razne mješavine čajeva, namijenjenih preventivi i liječenju češćih bolesti.

Predstavljanju projekta nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i umjetnički direktor Rijeka 2020 Slaven Tolj te zamjenica ravnateljice Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka Sonja Radivoj.

Gradonačelnik Obersnel poručio je kako se projektom Čajnog trga želi podići svijest građana o važnosti ozelenjivanja vlastitog i gradskog životnog prostora. Posebno je istaknuo pok. Ivana Lesingera, koji je edukacijama o korisnim i jestivim biljkama, koje možemo naći u prirodi, uvelike doprinio ovoj ideji.

Brigu o ovim posebnim biljkama vodit će mladi riječki vrtlari, učenici Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka. Zamjenica ravnateljice Škole Sonja Radivoj rekla je kako su učenici počašćeni jer svojim radom doprinose projektu Rijeka Europska kulture 2020, dodavši kako sađenje biljaka, posebice ljekovitih, vodi svih u bolji život.

Čajni trg je pilot projekt proveden u suradnji Grada Rijeke, Komunalnog društva Čistoća d.o.o., Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka i inicijative Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Autorica projekta je Irena Woelle, dizajnerica i aktivistica, koja je autorica vizualnog identiteta ključnih projekata bitnih za kulturu i nevladin sektor Ljubljane i Slovenije. Koautorica je Bia Gec.

Svečano otvorenje Čajnog trga bilo je u 17 sati na Trgu Matije Vlačića Flacijusa uz sudjelovanje grupe Marinada i učenike Graditeljske škole za industriju i obrt u kojoj se školuju budući vrtlari uključeni u projekt Čajnog trga te obitelj pokojnog Ivana Lesingera čiji je rad, između ostalog, i inspirirao ovaj projekt.

„Ovdje ćemo pokušati ostvariti i komunikaciju s biljkama“, dodao je Slaven Tolj.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari