OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE

Rijeka domaćin završne konferencije međunarodnog projekta BOOST5 vezanog uz turističku valorizaciju kulturne, industrijske i prirodne baštine

Cilj projekta BOOST5 koji se provodi u sklopu europskog projekta INTERREG Italija – Hrvatska usmjeren je na valorizaciju i očuvanje bogate i raznolike kulturne baštine Jadranske Hrvatske i Italije, uz istodobno podržavanje gospodarskog rasta i razvoja njenim održivim korištenjem.

Ciljevi projekta BOOST5 koji traje od 1. lipnja 2022. do 30. lipnja 2023. godine je promicanje materijalne i nematerijalne baštine kroz kreaciju inovativnih turističkih rješenja, otklanjanje turističke sezonalnosti i otvaranje novih tržišnih mogućnosti kroz izgradnju smjernica za pokretanje inovativnih kulturnih i turističkih rješenja te promicanje sinergije između različitih dionika kako bi se pospješila provedba održive turističke politike i ekološke osviještenosti u području Jadranske Hrvatske i Italije. Projekt nastoji ukloniti prepreke razvoju održivog turizma uspostavom inovativnih kulturno-turističkih ruta. Pritom je posebna pažnja pridana izazovima neravnomjerno razvijenih turističkih odredišta, izoliranih područja i napuštene baštine s niskom razinom digitalnih rješenja u turističkoj ponudi.

U sklopu projekta, temeljem aktivnosti i rezultata iz prijašnjih pet projekata financiranih iz programa Interreg Italija-Hrvatska (ATLAS, MADE IN-LAND, REVIVAL, TEMPUS i UNDERWATERMUSE), kreirane su zajedničke strategije za razvoj inovativne i održive turističke ponude.

Sudionici projekta vrijednog 597.352,00 eura su Znanstveno-tehnologijski park Tecnopolis (Bari, Italija) kao vodeći partner, dok kao partneri sudjeluju Friuli Innovation Constorium (Udine, Italija), Razvojna agencija SIPRO (Ferrara, Italija), Step ri znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, Regija Marche (Italija), Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Grad Rijeka i Regionalni institut za kulturnu baštinu autonomne regije Fiuli – Venezia – Giulia (Gorizia, Italija).

Predstavnici partnera u Rijeci su sudjelovali na završnoj konferenciji projekta održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke gdje ih je u uvodnom djelu konferencije pozdravio i riječki gradonačelnik Marko Filipović. “Tema ovog projekta izuzetno nam je važna ako uzmemo u obzir da je turizam jedan od nositelja ekonomije u Hrvatskoj. Što se tiče Rijeke, brojke govore kako je turizam u porastu što znači da moramo još više promišljati u kojem smjeru se turistički želimo razvijati. Rijeka je grad zanimljive povijesti, u posljednjih 100 godina grad je promjenio čak sedam država i imamo bogatno kulturno i povijesno naslijeđe koje moramo sačuvati najbolje što možemo, ali ga i na adekvatan način predstaviti gostima”, rekao je gradonačelnik Filipović.

Sudionke konferencije pozdravio je i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini istaknuvši kako Italija i Hrvatska dijele povijesno, kulturološko, političko i društvene naslijeđe, ali i kako se obje zemlje suočavaju s izazovima održivog turizma. “Zajednička suradnja na ovakvim projektima izuzetno je važna, a vjerujem kako će se ona nastaviti i na nekim budućim INTERREG projektima”, rekao je Bradanini.

Uvodno se sudionicima on line putem obratio i Davide de Nicolo ispred Znanstveno-tehnologijskog parka Tecnopolis istaknuvši važnost suradnje i dijeljenja iskustava među partnerma na projekta te im zahvalio na sudjelovanju uz želju da nastave suradnju na projektima vezanima uz ovu temu i u budućnosti.

U sklopu studijskog posjeta Rijeci, predstavnici institucija partnera imali su priliku upoznati se i istražiti živopisnu povijest Rijeke. Pod stručnim vodstvom posjetili su Muzej grada Rijeke smješten u art kvartu Benčić gdje su svjedočili kulturnoj i turističkoj valorizaciji riječke industrijske baštine, a stalni postav Palače Šećerane pružio je sudionicima uzbudljivo putovanje kroz povijest grada od 18. do 21. stoljeća, obuhvaćajući njegove ekonomske, političke, kulturne, obrazovne i znanstvene prekretnice.

Pored toga, prošetali su i Vodovodnom i Ružićevom ulicom koje su nekoć bile dom različitim tvornicama poput tvornice leda, tvornice prerade kože, klaonice, tvornice sapuna, tvornice tjestenine itd. Posebna se pažnja pridala ostacima tvornice cigaretnog papira Hartera, nekada drugoj najmoćnijoj tvornici cigaretnog papira u Europi.

Završnica BOOST5 ture bila je vožnja brodom od riječke luke do zapadne industrijske zone, gdje su sudionici imali prilike vidjeti poznata Metropolis skladišta, povijesni svjetionik, područje djelovanja nekadašnje naftne industrije, legendarni hotel Emigranti, Torpedo – lansirnu stanicu, te naposljetku i riječko brodogradilište 3. Maj.

Ova zanimljiva tura sudionicima je omogućila istraživanje industrijske baštine Rijeke i njezinog procvata kao kulturne destinacije te jedinstvenu priliku za uranjanje u povijest grada i svjedočenje njegovoj sadašnjoj dinamici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari