DANAS POČELA NOVA ŠKOLSKA GODINA

Galerija | Rijeka je od danas veseliji i šareniji grad: Naši mališani krenuli u školu, školskim dvorištima ponovno odjekuje smijeh!

Stigao je i taj dan: tisuće školaraca u Rijeci i širom Primorsko-goranske županije krenulo je danas u školske klupe. Odmoreni i nadamo se- orni za stjecanje novih znanja, uživat će u najljepšem razdoblju svoga života, u druženju sa svojim vršnjacima

Riječke ulice danas su od ranog jutra bile prometnije no obično, mnogi roditelji iz udaljenijih mjesta stanovanja dovezli su svoju djecu do riječkih osnovnih i srednjih škola. Rijeka je od danas veseliji i šareniji grad jer su naši mališani krenuli u školu pa školskim dvorištima ponovno odjekuje smijeh! Isto to vrijedi i za škole širom Primorsko-goranske županije, od Gorskog kotara do otoka, svugdje je zazvonilo školsko zvono nakratko prekidajući bezbrižnost djece učeničke dobi.

No kako je vrijeme još uvijek izuzetno lijepo a ljeto zapravo još traje, sigurni smo da će mnogi naći pravu ravnotežu između igre i boravka ‘na zraku’ te obavljanja onih prvih školskih obaveza. Sigurni smo da učetelji i nastavnici neće odmah ‘pritisnuti’ gas s obavezama na najjače…

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Oko 445.800 učenika osnovnih i srednjih škola

Nova školska godina počela je u ponedjeljak za oko 445.800 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih će nešto više od 12.000 sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave koja se od danas provodi u 62 osnovne škole

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2023./2024. osnovnu školu pohađat će oko 300.300 učenika, dok će u srednjim školama biti ukupno oko 145.500 učenika, piše Net.hr.

Prema procjenama, prve će razrede osnovnih škola pohađati oko 35.000 učenika, što je manje nego lani kada je u školske klupe prvi put sjelo 35.794 prvašića, te još manje nego prije dvije godine kada ih je bilo blizu 37.000.

U prvi razred srednje škole upisao se ove godine ukupno 39.961 učenik, oko 500 učenika manje u odnosu na prošlu godinu te više nego dvije godine ranije kada ih se upisalo 38.229. Od ukupno upisanih u prvi razred srednje, 28.341 je upisao strukovne škole, 10.839 gimnazije i 781 umjetničke škole.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari