RIJEKA: “Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage? Kako čitati laboratorijski nalaz?“ Saznajte u utorak!

Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL/ilustracija

Povodom Međunarodnog dana laboratorijske medicine LabDay 2019 – KBC Rijeka organizira predavanje za sve zainteresirane građane pod nazivom “Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage i vađenje krvi? Kako čitati laboratorijski nalaz?“

Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Rijeka, u suradnji s Hrvatskim društvom za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu povodom Međunarodnog dana laboratorijske medicine organizira predavanja za sve zainteresirane građane pod nazivom “Kako se pripremiti za laboratorijske pretrage i vađenje krvi? Kako čitati laboratorijski nalaz?“

Edukativno predavanje održat će se u utorak, 5. studenoga 2019. u 17.30 sati u Vijećnici Grada Rijeke (Korzo 16). Predavat će Vesna Šupak Smolčić, specijalistica medicinske biokemije i laboratorijske medicine, koja će okupljene uputiti kako se pripremiti za neke od laboratorijskih pretraga, a građani će moći dobiti i odgovore na pitanja iz područja laboratorijske medicine.

Istoga dana u prijepodnevnom terminu, u laboratoriju na sušačkom lokalitetu KBC-a održat će se Dan otvorenih vrata medicinskog laboratorija za učenike završnih razreda riječkih gimnazija, s ciljem da se učenici, budući studenti medicinske biokemije, upoznaju s radom i specifičnostima laboratorija.

Domaćini učenicima bit će specijalisti medicinske biokemije i laboratorijske medicine Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku koji će im u realnim uvjetima demonstrirati procese i približiti pojmove medicinske biokemije i laboratorijske medicine – Što je medicinsko-biokemijski laboratorij? Što rade medicinski biokemičari? Kako se izrađuju laboratorijske pretrage? Čemu služi laboratorijski nalaz?

Medicinsko-biokemijski laboratorij važan je dio zdravstvenog sustava jer su rezultati pretraga jedan od ključnih čimbenika za postavljanje dijagnoze, sprječavanje razvoja bolesti i praćenje uspješnosti terapije. Smatra se kako je više od 70 % svih liječničkih odluka doneseno temeljem rezultata laboratorijskih pretraga. Laboratoriji provode opće i specijalističke pretrage iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunologije, analitičke toksikologije, molekularne dijagnostike i još mnoge druge pretrage.

Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku dnevno analizira oko 800 uzoraka krvi i drugih tjelesnih tekućina, a godišnje učini oko 3 milijuna analiza.

Radom laboratorija upravljaju magistri medicinske biokemije, visokoobrazovani zdravstveni stručnjaci koji nakon završenog petogodišnjeg studija medicinske biokemije nastavljaju svoje školovanje u vidu specijalističkog usavršavanja.

Specijalisti medicinske biokemije nositelji su timova i voditelji odjela u medicinskobiokemijskim laboratorijima, gdje uz njih u timu rade laboratorijski tehničari i prvostupnici medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views