ZA SVE ZALJUBLJENIKE U PRIRODU

Rijeka Outdoor poziva zaljubljene u prirodu Riječkog prstena da se uključe u istraživačke avanture; Donosimo detalje

Rijeka Outdoor aplikacija za zaljubljene u prirodu Riječkog prstena poziva vas da se pridružite istraživačkim avanturama

Evo i rasporeda: u subotu 22.10.2022. godine na biciklističkoj turi Tragovima Frankopana u Bakru i Kraljevici, u subotu 29.10.2022. godine na biciklističkoj turi Claustra s okusom soli u Kostreni, u nedjelju 30.10.2022. godine na šetnji Kostrenska počivala u Kostreni, u subotu 5.11.2022. godine na biciklističkoj turi Tragom grobničkog sira i palente u Čavlima i Jelenju, u nedjelju 6.11.2022. godine na šetnji Šetnica Radeševo u Čavlima, u nedjelju 11.12.2022. godine na Riječku zimsku ligu-Igor Malešević u Kastvu i u subotu 17.12.2022. godine na adventskom trail-u Tri kastafska vrha u Kastvu.

Tragovima Frankopana u Bakru i Kraljevici

Krenite s nama u subotu 22.10.2022. godine na biciklističku turu Tragovima Frankopana u Bakru i Kraljevici, u istraživanje bogate materijalne i duhovne baštine Zrinskih i Frankopana, moćnih velikaških obitelji koje su obilježile pet i pol stoljeća hrvatske povijesti.

Na zajedničkom biciklističkom druženju povest ćemo vas od Dvorca Nova Kraljevica starom Karolinskom cestom do Hreljinske gradine gdje ćemo uživati u pogledu na Bakarski zaljev i kvarnerske otoke. Od Gradine prema Bakru zastat ćemo na Bakarskim prezidima te se spustiti u kraljevski grad Bakar nad kojim gordo bdije Bakarski kaštel. Duhove prošlosti i kulture probudit ćete uz slasni zalogaj bakarske torte i baškota i obilazak Interpretacijskoga centra Bakar. Turu ćemo završiti u Kraljevici uz posjet Posjetiteljskom i Interpretacijskom centru unutar Dvorca Nova Kraljevica.

Bogati kostrenski Rijeka Outdoor vikend počinjemo u subotu 29.10.2022. godine sa biciklističkom turom Claustra s okusom soli u Kostreni. Pridružite nam se u obilasku arheološkog lokaliteta Solin ponad Kostrene i saznajte više o razdoblju vladavine Rimljana. Vodimo vas od mora do rimske utvrde na Solinskom brijegu koji dominira iznad Martinšćice i Draške doline.

Tematska biciklistička vođena tura upoznat će vas s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum koji je štitio od prodora u središte Rimskog imperija. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev.

Šetnja Kostrenska počivala

Nastavljamo u nedjelju 30.10.2022. godine sa šetnjom Kostrenska počivala u Kostreni. Vodimo vas po stazi nordijskim hodanjem kojom su nekada prolazile brojne kostrenske žene. Nova i zanimljiva poučna šetnica pod nazivom Kostrenska počivala čuva kulturnu baštinu i omogućava posjetiteljima pobliže upoznati Kostrenu, njezine skrivene kutke kao i djeliće njezine povijesti.

Na Grobniku i Grobnišćini kroz stoljeća su se izmjenjivale legende i bitke te su se križali putevi raznih putnika i namjernika. Grobnički Kaštel, kao najočuvaniji svjedok tih davnih vremena i danas prkosi svim nedaćama i budno prati što se događa podno njega. A što tek reći ili napisati o grobničkom siru ili palenti kompirici? Najbolje sjesti na bicikl i uputiti se u subotu 5.11.2022. godine na ovu kružnu biciklističku rutu Tragom grobničkog sira i palente namijenjenu rekreativcima.

Ruta vas najprije iz centra Čavala vodi prema Gradu Grobniku i kaštelu koji je najduže bio u posjedu knezova Frankopana. Zavirite u čuvara cijele Grobnišćine, otkrijte njegove tajne i pogledajte s njegovih zidina sadašnjost i daleku prošlost Grobničkog polja.

Spustite se potom do kapele sv. Križa i uživajte u pogledu na kanjon Rječine, more, Kvarnerski zaljev, otoke i Učku s jedne strane i na Grad Grobnik i grobničke alpe s druge strane. Slijedi spust najprije prema Lukežima, a potom i do Martinovog sela gdje još uvijek možete vidjeti i čuti zadnji sačuvani mlin na Rječini. Slijedi položeni dio uz Rječinu tik do samog izvora te povratak prema Dražicama gdje možete nadahnuti svoje tijelo energijom Grobničkih labirinata. Ruta vas nadalje vodi uz Automotodrom i Sportski aerodrom Grobnik te vraća prema startu u mjestu Čavle djelom po staroj cesti Lujzijani.

Platak – “brdo uživanja”

A na samo pola sata od mora nalazi se Platak – “brdo uživanja”. Ljeti je to idealna destinacija za osvježenje u gustim bukovim šumama, u kojima se sudaraju kontinentalna i primorska klima. Šetnica Radeševo obilježena zeleno-bijelim markacijama, izvrsna je ideja za poludnevni izlet u prirodu. Staza nije tehnički niti kondicijski zahtjevna, a prikladna je za obitelji s djecom i kućnim ljubimcima. 

U nedjelju 6.11.2022. godine krećemo s velikog parkirališta nedaleko stanice HGSS-a i šetnica nas vodi šumskom makadamskom cestom na vrh skijališta Radeševo (1363 m), s odvojkom na vrh skijališta Tešnje (1309 m). Put dalje vodi do zanimljivog vrha Malo Radeševo (1364 m), potpuno obraslog bukvom i medvjeđim lukom, a potom se spušta do Planinarskog doma Sušak.

Kastav je u nedjelju 11.12.2022. godine domaćin Riječke zimske lige u trčanju – Igor Malešević. Riječka zimska liga u trčanju održava se od 2004. i ove godine slavi svoje 18. izdanje! Zamišljena je kao mjesto okupljanja sportaša, trkača, triatlonaca i svih ostalih koji trče, te kao mjesto druženja, zajedničkog treninga i razmjene iskustava!

Riječka zimska liga okuplja i nagrađuje sve uzraste od djece do veterana. Kastav i kastavska šuma sa svojim uređenim stazama već je dugi niz godina domaćin Riječke zimske lige u trčanju, kao i mnogih drugih outdoor natjecanja.

U subotu 17.12.2022. godine pozivamo vas i na prvo izdanje adventskog traila Tri kastafska vrha u Kastvu. Pripremljene su dvije dionice Tri kastafskog traila. Duža i zahtjevnija od 21 kilometra i 600 metara elevacije te kraća i lakša od 12 kilometara s 300 metara elevacije.

Svojim većim dijelom obje staze trail utrke prolaze zaboravljenim planinarskim stazama i puteljcima šume Loza i Lužina u zaleđu Kastva. Staze ujedno prate Rapalsku granicu koja je značajno utjecala na živote stanovnika Kastavštine. Tragovi te povijesno značajne međe pratit će sudionike tijekom gotovo cijelog traila. Drugim riječima, trail uz sportsko-natjecateljski karakter, sadrži i onaj povijesno-edukacijski.

Tijekom traila trkači prolaze pored tri kastafska vrha: Majevi (411 metara), Stanić (465 metara) i Mačkov (507 metara). Iako ne osobito visoki, uspon na vrh Stanić, Majevi i Mačkov testirat će svakog trkača koliko je dobar penjač. Ali i njihovu spretnost u trčanju na dole. Vrhovi će sudionike nagraditi pogledom na zelene oaze Kastavštine, kvarnerske otoke, Učku i Ćićariju, planine Gorskog kotara i Slovenije.

Više informacija o projektu Rijeka Outdoor možete pronaći na www.RijekaOutdoor.com.

Više o projektu Rijeka Outdoor

Rijeka Outdoor je namijenjen svim zaljubljenicima u prirodu na temu trail-a i bike-a za istraživanje Riječkog prstena koji uključuje Bakar, Čavle, Jelenje, Kastav, Klanu, Kostrenu, Kraljevicu, Rijeku i Viškovo.

Rijeka Outdoor zajednički je projekt Turističkih zajednica Riječkog prstena koji uključuje Turističku zajednicu Grada Bakra, Turističku zajednicu općine Čavle, Turističku zajednicu Općine Jelenje, Turističku zajednicu grada Kastva, Općinu Klana, Turističku zajednicu Općine Kostrena, Turističku zajednicu Grada Kraljevice, Turističku zajednicu grada Rijeke i Turističku zajednicu Općine Viškovo.

Projekt je sufinanciran sredstvima Hrvatske turističke zajednice iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views