PAUZA RADI KORONE

„Rijeka pliva“ ide dalje! U obuci plivanja sudjeluje preko 1000 riječkih osnovnoškolaca

Rijeka pliva“ program Grada Rijeke koji se provodi na Bazenima Kantrida s ciljem poučavanja vještini plivanja učenika osnovnih škola nastavlja se nakon pauze zbog pandemije novim ciklusom u kojem sudjeluje 1048 učenica i učenika trećih razreda osnovnih škola Kantrida, Zamet i Srdoči.

Na Bazenima Kantrida održana je konferencija za medije povodom nastavka provođenja projekta „Rijeka pliva“ kojoj su nazočili Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza i Katarina Jusup Dodig, autorica i voditeljica projekta „Rijeka pliva“.

Grad Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji sustavno i kontinuirano provodi obuku plivanja kroz projekt „Rijeka pliva“ od školske 2008./2009. godine, odnosno, od otvaranja bazenskog kompleksa Bazeni Kantrida, u svih svojih 25 osnovnih škola. Program obuke plivanja provodi Riječki sportski savez a obuhvaća učenike 2. razreda gradskih osnovnih škola.

Izražavajući zadovoljstvo što su se epidemiološke okolnosti promijenile pa je ponovno nastavljen program „Rijeka plina“ koji je bio pauziran u prošloj školskoj godini, gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo kako je ponosan što je Rijeka izgradila ovakav kompleks bazena, ali je podjednako ponosan i na ovaj projekt budući da je njegova želja i bila da se ova infrastruktura koristi ne samo za sportaše, nego i za potrebe građana, prvenstveno mladih.

“Kada smo pokrenuli ovaj projekt, on je godinu dana nakon toga bio prepoznat od strane Ministarstva i postao je pedagoški standard za sve škole u Hrvatskoj, ali to nije dugo trajalo jer veliki broj gradova nije mogao organizirati nešto slično. Kroz ovaj projekt koji se provodi s puno truda i entuzijazma prošlo je gotovo 12.000 učenika. U ovom ciklusu obuku plivanja pohađat će 1048 učenika trećih razreda iz svih 25 riječkih osnovnih škola, koji su to propustili prošle godine zbog pandemije. Vjerujem da ćemo na jesen ili početkom iduće godine postići da se ponovno vratimo na druge razrede osnovnih škola.

Gradu Rijeci je 2009. godine središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece dodijelio Povelju za naj-akciju – Rijeka pliva koja je učinila život djece ljepšim i boljim. Također, Grad Rijeka je 2012. godine, a „Riječki sportski savez“ 2016. godine dobitnik godišnje nagrade za postignute rezultate u obuci neplivača u RH od Hrvatskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“. Osim što uče plivati, ovaj program je ujedno poticaj djeci da se bave nekim od sportova na vodi”, rekao je gradonačelnik te dodao kako će se iduće godine u kojoj je Rijeka proglašena Gradom sporta još više popularizirati bavljenje sportom.

Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza je naglasila kako se Riječki sportski savez i riječke osnovne škole od 2017. godine provode i projekt „Ri Move“, program stjecanja elementarnih znanja i vještina o sportu koji promiče sport, zdrav život i bavljenje aktivnostima za riječke osnovce od prvog do četvrtog razreda. „Ri Move“ se održava se u školskim dvoranama, u sklopu produženog boravka, kao izvannastavna aktivnost. Projekt financira Grad Rijeka i za polaznike je u potpunosti besplatan. Sportovi koji su zasada obuhvaćeni kroz „Ri Move“ su atletika, gimnastika i judo kao bazični olimpijski sportovi, te stolni tenis, kendo, odbojka, nogomet, rukomet, košarka te učenje osnova latino i standardnih plesa.

Programe vode stručni treneri, riječkih sportaši, ali i psiholozi i sociolozi koji nadziru, prate i analiziraju napredak djece u aktivnostima, odnosno, prate utjecaj bavljenja sportskim aktivnostima na djecu.

Osim upoznavanja sa sportovima, sportskim pravilima te organiziranih posjeta sportskim priredbama, djeca putem Školice zdrave prehrane uče o važnosti i načinu zdrave prehrane te razvijaju ekološku svijest. Dio projekta „Ri Move“ je i Sportska lektira kojoj je cilj usmjeriti djecu prema vrijednostima sporta i to čitanjem priča sportske tematike koje su primjerene njihovom uzrastu i verificirane od strane Ministarstva obrazovanja. Sportska lektira je u vrijeme pandemije doživjela i svoju online inačicu, odnosno djeca na YouTube kanalu Riječkog sportskog saveza mogu pratiti ilustracije i slušati sportske priče koje čita Danica Juričić Spasović. Ovaj dio projekta će se provoditi ubuduće i u Dječjoj kući, kazala je Pešić Bukovac.

Autorica i voditeljica projekta je Katarina Jusup Dodig, učiteljica razredne nastave u Osnovnoj školi Kantrida te dugogodišnja plivačica i trenerica. Učenici prolaze 10 sati obuke plivanja, a za učenike koji ne savladaju vještinu plivanja u predviđenih deset sati organizira se besplatna obuka sve dok ne savladaju vještinu plivanja. Za učenike s posebnim potrebama organiziran je individualni i grupni način rada. Za učenike osnovnih škola koje odgojno obrazovni rad provode na talijanskom jeziku obuka plivanja održava se na talijanskom jeziku.

Osim same obuke u plivanju, koja obuhvaća vještine plivanja, skakanja, sinkro plivanja, igranja vaterpola i spašavanju u vodi, djeca kroz projekt „Rijeka pliva“ uče i o važnosti utjecaja sporta na organizam te o važnosti fer playa, ravnopravnosti spolova, nenasilju u sportu ali i problemu dopinga u sportu.

Didaktička sredstva i pomagala za provedbu programa prilagođena su dobi učenika koja odgovaraju propisanoj sigurnosti. Učenicima su na Bazenima Kantrida na raspolaganju bazen od 25 m, Dječji bazen i Bazen za skokove u vodu, a pojedine aktivnosti iz vaterpola i sinkroniziranog plivanja provode se u Olimpijskom bazenu. Dječaci i djevojčice imaju odvojene svlačionice, tuševe i sanitetske prostore, a učenici s posebnim potrebama imaju prilagođene svlačionice i pristup bazenima te odgovarajuća didaktička pomagala.

Grad Rijeka osigurava financijska sredstva za provedbu projekta pa je obuka plivanja, prostor plivališta i prijevoz za sve učenike besplatan. Za provedbu projekta „Rijeka pliva“ Grad Rijeka je do sada izdvojio više od 1.5 milijuna kuna, a u projektu je do sada sudjelovalo 11 574 učenika.

Agencija za odgoj i obrazovanje Programu projekta Rijeka pliva dala je pozitivno stručno mišljenje o ovom programu. Stručna evaluacija, koju je provela riječka jedinica Agencije za odgoj i školstvo, pokazala je veliko zadovoljstvo korisnika – učenika, roditelja i nastavnog osoblja – svim aspektima realizacije programa.

Bazeni Kantrida

Bazeni Kantrida otvoreni su 2008. godine i obuhvaćaju Olimpijski bazen 1 (dvoransko plivalište) s jedinstvenim pomičnim krovom, potpuno rekonstruirani Olimpijski bazen 2 (otvoreno plivalište), Bazen 25 m, Dječji bazen te Bazen za skokove u vodu koji je uz to namijenjen sinkroniziranom plivanju i vaterpolu, a zbog njegove dubine mogu ga koristiti i ronioci.

Korisnici plivališta na Bazenima Kantrida su klubovi, udruge, institucije, ugovorni zakupci te građanstvo. Od otvaranja do 2021. godine Bazeni Kantrida broje više od 3.5 milijuna ulazaka.

Međunarodni olimpijski odbor (IOC) i Međunarodno udruženje za sportske i rekreacijske objekte (IAKS) dodijelili su Bazenima Kantrida 2009. godine brončanu medalju u kategoriji objekata za vodene sportove, dok je Međunarodni paraolimpijski odbor dodijelio i posebno priznanje (IPC Distinction) za objekte prilagođene osobama s invaliditetom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari