PROSLAVA DANA SV. VIDA

Rijeka proslavila svoj dan sa stilom: Grad kao košnica, mnoštvo programa privuklo tisuće građana

Ovogodišnja proslava Dana sv. Vida održala se od 11. do 15. lipnja, a program obilježavanja koji se sastojao od bogatog svjetovnog i liturgijskog programa organizirali su Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija u suradnji s brojnim partnerima.

Pored svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, na kojoj su dodijeljene javna priznanja za zaslužne građane i udruge, kao i tradicionalnih događanja poput Gastrofešte ili prijema za djecu s imenom zaštitnika grada, sv. Vida, svjetovni dio programa sadržavao je niz događaja za sve generacije, od djece pa do umirovljenika.

Da kružna ne bude tužna

Upravo su se umirovljenici 12. lipnja zabavili na programu „Da Kružna ne bude tužna“ gdje su se uz druženje okušali u brojnim sportskim aktivnostima, dok su se djeca ispred Dječje kuće zabavljala na predstavi „Tončić Petešić“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Ove godine pripremljeno je i nekoliko tura razgledavanja grada uz stručna interpretacijska vođenja. Tako su u Muzeju grada Rijeke organizirani likovno-kreativna radionica za djecu „Ja kustos“ muzejske pedagoginje Josipe Verbanac te predavanje muzejske kustosice dokumentaristice Marije Dušević Lazanje „Obnova Palače šećera od temelja do krova“ s obilaskom nove zgrade Muzeja grada Rijeke uređene u Palači šećerane.

Đir s Orehovićem za unuke i noniće

Organizirane su dvije Zavičajno-turističke tura za noniće i unuke “Đir s Orehovićem”, jedna za unuke i noniće, a druga za odrasle.

I ovog puta edukativna šetnja „Đir po gradu – upoznajmo svoj grad“ u organizaciji Vijeća Mjesnog odbora Podmurvice okupila je mnoštvo zainteresiranih, dok su u dva navrata organizirani vođeni obilasci centrom grada uz pratnju turističkog vodiča „Rijeka Sv.Vida, nekada i sada“.

Festival Canzonette fiumane

Treću godinu za redom na Trgu Riječke rezolucije održao se Festival Canzonette fiumane, s 19 autorskih pjesama. Festival Canzonette fiumane je glazbena promocija riječke/fiumanske tradicije i kulture, a održava se s ciljem da se fiumanski dijalekt na kojem se pjesme izvode, kao i istro-veneto, prizna kao nematerijalna kulturna baština RH.

Stand-up nastup Ivana Šarića

Za one željne smijeha i dobre zabave pobrinuo se komičar Ivan Šarić koji je nastupio pred prepunim Exportdrvom.

PachaMama Street Connection, Jonathan i mladi gitarist Frano Živković

Za dobru večernju atmosferu u petak navečer pobrinula se grupa PachaMama Street Connection koja je na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske zagrijala publiku za dobrotvorni koncert grupe Jonathan koji se održao na Trgu riječke rezolucije u organizaciji Rotary kluba Rijeka, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.

Valja napomenuti kako je novac prikupljen održavanjem koncert namijenjen stipendiranju darovitih učenika i studenata iz Primorsko-goranske županije.

Kapijada Prvih riječkih mažoretkinja

Korzo je i ovih Dana sv. Vida bio mjesto na kojem su građani mogli pogledati Kapijadu i nastup Prvih riječkih mažoretkinja, kao i nastup Bokeljske mornarice uz pratnju Gradske glazbe Trsat.

Dani sv. Vida zaključeni su jubilarnom, 25. jedriličarskom regatom Fiumanka u sklopu koje su na Gatu Karoline Riječke u subotu navečer nastupili Koktelsi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari