RIJEKA SE (PO)KREĆE! U nedjelju šetnja od “Conta” do mlinova, u srijedu buvljak i gastro-fešte u Ciottinoj

Od 16. do 22. rujna održat će se Europski tjedan mobilnosti, program usmjeren na održivu mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života u urbanim sredinama.

Ovogodišnji tjedan održava se pod motom „Podijeli se, pokreni se“, a građane potiče na razmišljanje o ekološki prihvatljivijim oblicima kretanja, upotrebu javnog prijevoza, dijeljenje osobnog prijevoza, vožnju bicikala i električnih vozila te ostale prakse koje pridonose smanjenju troškova i reduciranju ispuštene količine ugljičnog dioksida.

Aktivnosti programa predstavili su Srđan Škunca i Valentina Vukelić, pročelnik i suradnica gradskog Odjela za urbanizam, razvoj, ekologiju i gospodarenje zemljištem, Marko Rogić iz Book caffea Dnevni boravak te Bernard Koludrović iz TD-a Rijeka 2020.

Pročelnik Škunca naveo je kako se u desetak godina održavanja Tjedna mobilnosti u Rijeci promjene i pomaci događaju polako, ali kontinuirano, kao dio neprestanog procesa unaprjeđivanja.

„Želimo promovirati i prikazati u praksi ideje humane mobilnosti, bazirane na smanjenju prometa i korištenju javnog prijevoza, stoga privremenim i trajnim mjerama nastojimo potaknuti građane na promjene“, rekao je Škunca te spomenuo testno zatvaranje Ciottine ulice kao potez koji će omogućiti stvaranje sigurne pješačke zone u centru grada, gdje u fokusu neće biti motorna vozila.

S ciljem oživljavanja ove ulice i rekonstrukcije prometa u ovom dijelu grada, zatvaranje ulice od Jadranskog trga do Kapucinske crkve za promet poslužit će da se izbroji i analizira količina prometa u ovom reorganiziranom obliku te izradi elaborat za trajno zatvaranje Ciottine ulice.

„Za to će biti potrebno uložiti mnogo sredstva i rada te uzeti u obzir mnogo faktora, no za zatvaranje koje planiramo u idućoj godini pomoći će nam provedena anketa među građanima koji su istaknuli pozitivne stavove i podršku“, najavio je Škunca, kazavši kako će ulica biti zatvorena do 23. rujna.

Što se tiče netom realiziranih projekata koje će doprinijeti poboljšanju kvalitete prometa za pješake i putnike javnim prijevozom, spomenuta je izgradnja i uređenje Parka Pomerio koje je povećalo pješačke površine i sigurnost prolaznika te uvođenje integriranog gradskog prijevoza za objedinjeno putovanje autobusima gradskih linija i vlakom, čija će se karta moći kupiti od ponedjeljka, 17. rujna.

Početak transformacije prometa u Rijeci

Pročelnik je naveo kako je uvođenje integriranog gradskog prijevoza tek početak transformacije prometa u Rijeci koja će se nastaviti izgradnjom drugog željezničkog kolosijeka namijenjenog za brzu i efikasnu gradsku željeznicu, a upravo će prezentacija projekta izgradnje drugog kolosijeka te prezentacija ankete o zatvaranju Ciottine ulice biti teme predavanja koja se održavaju u srijedu 19. rujna u prostorijama Gradske vijećnice od 11 sati.

Marko Rogić iz Book caffea Dnevni boravak, domaćina ove konferencije za medije, pozdravio je ideju trajnog zatvaranja Ciottine ulice kao mali potez koji bi povećao kvalitetu života u gradu, te predstavio glazbeno-umjetnički program koji će se ondje zbivati 18. 20. i 21. rujna, koji uključuje portretiranje prolaznika, književnu večer, izložbu, radionice za djecu i glazbene nastupe.

Dan bez automobila u Ciottinoj ulici

Tjedan mobilnosti ove godine je uspostavio suradnju s tvrtkom Rijeka 2020 koja organizira programe u sklopu velikog projekta Europske prijestolnice kulture, a njen predstavnik Bernard Koludrović najavio je kako će u subotu, 22. rujna. na Dan bez automobila u Ciottinoj ulici biti organiziran niz događanja poput prezentacije i vožnje električnim biciklom, buvljaka dječjih igračaka, predstavljanja časopisa za djecu Brickzine, radionice, forumi, gastro zbivanja te projekcije dokumentarnih filmova na temu mobilnosti osoba s invaliditetom.

„Novi pristup urbanizmu i ekologiji organizira se u suradnji brojnih aktera, što je jedini ispravan način koji priliči da jedna Europska prijestolnica kulture potakne građane i institucije na uključivanje iniciranje promjena u gradu“, rekao je Koludrović.

Europski tjedan mobilnosti počet će u nedjelju, 16. rujna, i to šetnjom od Hotela Continental do Matešićevog mlina i mlina Žakalj uz stručno vodstvo planinara iz Planinarskog društva HP i HT Učka. Polazak će biti u 9.30 sati.

Program Europskog tjedan mobilnosti osmišljen je u suradnji Grada Rijeke, KD-a Čistoća, Prirodoslovnog muzeja Rijeka, TD Rijeka 2020, Doma mladih, HŽ infrastrukture i Book caffea Dnevni boravak.

Europski tjedan mobilnosti – Program događanja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari