SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

RIJEKA Tribinom „Zapošljavanje osoba s invaliditetom“ započeo ovogodišnji Mentalfest

Ususret Svjetskom danu mentalnog zdravlja, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održana je tribina „Zapošljavanje osoba s invaliditetom“ kojom je otvoren Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest koji se održava od 7. do 11. listopada.

Ovogodišnja tema Festivala mentalnog zdravlja kojeg organizira Dom za odrasle osobe Turnić u suradnji s brojnim partnerima je „Mentalno zdravlje na radnom mjestu kao prioritet“, a za samo otvorenje festivala organizirana je tribina „Zapošljavanje osoba s teškoćama mentalnog zdravlja“, što je od iznimnog značaja za njihovo potpuno uključivanje u zajednicu.

Kako je istaknula ravnateljica Doma Turnić Martina Baiocco, svjesni su da jednom tribinom neće uspjeti promijeniti stvari, ali tribina je organizirana s ciljem poticanja dijaloga u zajednici kao i pozitivnih promjena. Zahvalila je svim partnerima festivala, a ponajviše korisnicima Doma. „Oni se svake godine aktivno uključe u realizaciju Mentalfesta i iznimno nam je važno da budu zastupljeni i da kroz program budu vidljivi, jer činjenica jest da su oni dio naše zajednice. Stigmatizacija osoba s mentalnim poteškoćama još uvijek je prisutna u našem društvu, a što se tiče njihovog zapošljavanja još uvijek nismo napravili dovoljno, ali svaki pozitivan primjer  je važan je ipak znači neku promjenu, pogotovo za tu osobo i njezinu obitelj. Ponosna sam što je Mentalfest na našem području postao svojevrsni brend kada se govori o mentalnom zdravlju i mi tijekom ovog tjedna volimo biti vidljivi jer nam to daje nadu da će naši korisnici biti prihvaćeniji u društvu“, rekla je Baiocco.

Uz Martinu Baiocco sudionici tribine na kojoj se govorilo o zapošljavanju osoba s invaliditetom bili su i Nenad Seifert direktor Regionalnog ureda Rijeka Hrvatske udruge poslodavaca, direktorica ljudskih resursa Hilton Costabella Beach Resort & Spa Nataša Kovačić Stilinović, Kristina Kleva i Melita Seršić ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Rijeka te psihologinja iz Doma za odrasle osobe Turnić Kristina Manestar.

Sudionike su pozdravili i pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković, Dragica Marač ispred UO za socijalnu politiku i mlade PGŽ i savjetnica Pravobranitelja za osobe s invaliditetom Tea Rubeša.

Kako je istaknula pročelnica Mušković, Grad Rijeka Mentalfest podržava od samog njegovog početka. „Grad Rijeka prepoznaje važnost mentalnog zdravlja što je vidljivo iz brojnih projekata koje provodimo. Također, mentalno zdravlje je jedan od prioriteta u planu za zdravlje Grada Rijeke, a unutar projekta Rijeka – zdravi grad djeluje i tematska skupina koja se isključivo bavi mentalnim zdravljem. Mentalfest svakako pridonosi micanju stigme s osoba koje imaju poteškoće mentalnog zdravlja i to svakako treba poticati“, rekla je Mušković.

Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest provodi se u suradnji s Gradom Rijeka, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Gradskom knjižnicom Rijeka, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područna služba Rijeka, Psihijatrijskom bolnicom Lopača i Hilton Costabella Beach Resort & Spa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari