EVO ŠTO VAS OČEKUJE

Rijeka u utorak obilježava Svjetski dan multimple skleroze, evo što vas sve čeka!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ususret Svjetskom danu multiple skleroze koji se u svijetu obilježava 30. svibnja, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka, Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Društvo multiple skleroze PGŽ-a uključili su se u kampanju organizacijom edukativnih predavanja koja će se održati u utorak, 28. svibnja od 17 sati, u Vijećnici Grada Rijeke.

Eminentni stručnjaci riječke neurologije priredili su najnovije informacije i spoznaje o multiploj sklerozi. Tako će doc. dr. sc. David Bonifačić govoriti o mogućnostima liječenja multiple skleroze, dok će izv. prof. dr. sc. Vladimira Vuletić više reći o holističkom pristupu multiploj sklerozi. Svrha predavanja jest osnaživanje svijesti o ovoj bolesti, ukazivanje na probleme s kojima se suočavaju oboljeli i članovi njihovih obitelji, kao i poticanje napretka u istraživanju i liječenju te pružanju novih perspektiva o multiploj sklerozi – “bolesti s tisuću lica”.

Multipla skleroza (MS) je kronična bolest koja zahvaća središnji živčani sustav (mozak i leđnu moždinu) čiji točan uzrok nije poznat. Nastaje kada imunološki sustav napada živčana vlakna i mijelinsku ovojnicu (masnu tvar koja okružuje, odnosno izolira zdrava živčana vlakna) u mozgu i leđnoj moždini. Bolest je nepredvidiva i različito utječe na svakog pacijenta – neki pojedinci mogu biti blago pogođeni, dok drugi mogu izgubiti sposobnost pisanja, govora ili hodanja.

Na inicijativu Međunarodne federacije za multiplu sklerozu u svijetu se od 2009. godine obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Cilj Svjetskog dana multiple skleroze jest povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu, prikupila sredstva koja će pomoći organizaciju svih aktivnosti pokreta i udruga pacijenata te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju ove bolesti na međunarodnoj razini.

Tema kampanje 2024. – 2025. pod geslom „Moja MS dijagnoza“ zagovarat će ranije i preciznije postavljanje dijagnoze, a time i raniji početak liječenja o kojem ovisi sam tijek bolesti za sve osobe koje žive s multiplom sklerozom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari