HUMANITARNA VEČER

‘Rijeka za Ukrajinu’: ‘Današnji svijet kao preslika vremena Hitlerovog pohoda na Europu’

U prostorijama riječke Zajednice Talijana sinoć je održana umjetničko-humanitarna večer ‘Rijeka za Ukrajinu’.

Prisutne je u ime Zajednice Talijana pozdravila Melita Sciucca. Laura Marchig, organizatorica i inicijatorica eventa u suorganizaciji hrvatskog P.E.N centra, UKPD Dnjipro – Rijeka, Zajednice Talijana Rijeka, Udruge Slobodna Država Rijeka i portala Rijeka danas, Laura Marchig izrazila je solidarnost sa ukrajinskim narodom i najavila događaj citatom ruskog pisca ‘Ljepota će spasiti svijet’.

Marchig je pročitala svoju pjesmu Slava Ukrajini-Duge otpora, posvećene ukrajinskom narodu koju je poslala Ujrajinskom P.E.N. u u sklopu akcije hrvatskih spisatelja P.E.N-a za ukrajinske književnike.

U programu je sudjelovala ukrajinska operna pjevačica Olga Kaminska koja je uz emotivno obraćanje publici otpjevala ukrajinsku narodnu pjesmu ‘Dvije boje’ te ‘Ave Mariju’, na kraju Adagio od Albinonija.

Skupu se obratio pjesnik i predsjednik Hrvatskog P.E.N Centra Tomica Bajsić koji je kao ratni veteran usporedio ukrajinske događaje s Domovinskim ratom u Hrvatskoj.

Alida Delcaro je izvela pjesmu Tiziane Dabović posvećenu gradu Rijeci, a svoje pjesme publici je čitala Vanja Michelazzi.

Skupu se obratio i Giacomo Scotti, a književni kritičar Nikica Petković je u svojoj analizi sadašnji trenutak usporedio sa svijetom uspona Hitlera na vlast ocijenivši da se radi o istoj dinamici, istim reakcijama svijeta te istoj opasnosti za sve nas.

Na sličnom tragu je i Mario Simonovich, dugogodišnji novinar i urednik Panorame, koji je godinama objavljivao vijesti o ratovima koji su se događali nekome drugom istaknuvši da nas se ovaj rat itekako tiče.

Spisateljica Tea Tulić istaknula je značaj riječi uz oštru osudu Putina i njegove zločinačke politike

Skup u Circolu je imao i humanitarnu dimenziju. Riječki Ukrajinac Oleksandr Tiškivski pozvao je Riječane i sve ljude otvorenoga srca da humanim činom pomognu ugroženom narodu Ukrajine kako bi, pomažući u nabavi medicinskih i higijenskih potrepština, barem djelomično ublažili patnju i bol ratnog vihora. On je predstavnik ukrajinske humanitarne organizacije Medical Aid Committee in Zakarpattya koja je poslala popis lijekova i medicinskih potrepština koji su im potrebni. Popis pomoći koja se skuplja moguće je pronaći na linku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj