KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Rinčić i Mazgan: ‘Kultura Rijeci je talac neambiciozne i manipulativne politike podijeli i vladaj’

U Rijeci su danas konferenciju za novinare održale nezavisne gradske vijećnice Iva Rinčić i Maša Magzan

Vijećnice su konferenciju održale u Art kvartu a nosila je naziv “Nerad i nemar riječke gradske uprave prema sektoru kulture”.

Prenoismo u cijelosti naglaske s konferencije za medije Ive Rinčić i Maše Mazgan:

“Rijeka je u proteklih nekoliko godina, barem ako je suditi prema riječima bivše gradske uprave, provela najveće investicije u kulturi u povijesti neovisne RH – više od 300 milijuna kuna. Očekivali bismo da je kultura jedan od stupova razvoja ovog grada. Nažalost, kultura je talac neambiciozne i manipulativne politike podijeli i vladaj, istaknula je nezavisna vijećnica Iva Rinčić na konferenciji za novinare koju pod nazivom “Nerad i nemar riječke gradske uprave prema sektoru kulture, koju je održala s drugom nezavisnom vijećnicom, Mašom Magzan.

Od EPK brenda Rijeka nema ni E! Bez sustavnih rješenja i kontinuirane brige za infrastrukturu i ljude koji su stupovi programa, funkcioniranje institucija u kulturi svodi se na preživljavanje i improvizaciju, nadovezala se Maša Magzan, ujedno predsjednica gradskog Odbora za kulturu.

Vijećnice smatraju da su ključni problemi u institucijama u kulturi nestimulativni uvjeti rada i neadekvatno vrednovanje rada, a posljedično opasnost odljeva radne snage sa specifičnim znanjima i vještinama. Tu je i zastarjela infrastruktura, problem neodržavanja, krovovi zgrada koji prokišnjavaju, a često nema grijanja i/ili klime (GKL, HKD ili donedavno Art kvart).

Sve ovo izaziva nezadovoljstvo. Neke institucije čekaju rješenja, druge se snalaze pa vlastitim sredstvima ‘krpaju’ ono što se može ‘zakrpati’. Sve u svemu, to su samo kratkoročna rješenja. Dugoročne vizije i sustavnog pristupa rješenjima nema. Ključni primjer nerada je MMSU. Zvuči nevjerojatno, ali cijeli 2. kat MMSU-a je sada depo i neiskorišten prostor u vlasništvu Grada! Krunski primjer nemara je Gradsko kazalište lutaka. Unatoč šokantno lošim uvjetima rada u GKL-u, Grad Rijeka nema NIKAKAV alternativan prostor za GKL, a troškovi rješavanja grijanja i hlađenja su se popeli na gotovo 250.000 Eura pa se postavlja pitanje ima li smisla ulagati u nešto što nije dugoročno rješenje? Dakle, još jedan problem nedostatka vizije i dugoročnih rješenja, istaknula je Magzan.

Takav je bio i pristup nedavno završenom pregovaranju koeficijenata zaposlenika u kulturi, čulo se na konferenciji. Vijećnice upozoravaju da je „metodologija za određivanje koeficijenata upitna zbog zastarjele sistematizacije, zanemarivanja promjena u složenosti poslova i specifičnosti funkcioniranja pojedine ustanove, a najspornije je to što nisu konzultirani ravnatelji SVIH ustanova u kulturi jer su oni najbolje upućeni u stanje na terenu. Naime, pregovaračko tijelo odluka je gradonačelnika i činjenica je da ono nije uključivalo sve ravnatelje ustanova u kulturi“.

Umjesto ignoriranja, stvaranja prepreka i stava „ne može se“, tražimo proaktivno rješavanje problema. Građani zaslužuju učinkovite i odgovorne vlasti koje će se aktivno baviti njihovim potrebama i brinuti se za njihove interese. Koliko god se volio ponositi titulom transparentnosti, Grad Rijeka zazire od javnog, otvorenog i pravednog, te priliku vidi u odgađanju i/li zataškavanju problema i selektivnom pristupu. Bez dobre uprave nema napretka. Duboko smo nezadovoljni načinom nerada Marka Filipovića zbog kojeg je ovaj grad sve više njegov talac, upozorila je vijećnica Iva Rinčić.

Već smo govorili o mogućim rješenjima. To su jasna i dugoročna politika plaća s dinamičnom osnovicom, nova sistematizacija radnih mjesta na razini sustava, osnivanje zajedničkog pregovaračkog tijela predstavnika izvršne vlasti i svih sindikata investicije u obrazovanje i usavršavanje djelatnika te izrada modela zadržavanja radnika, zaključila je nezavisna vijećnica Iva Rinčić na konferenciji za novinare.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari