PONOS HRVATSKE

Risnjak je hit u svijetu! Dobio je senzacionalno priznanje a da nitko nije znao da su ga posjetili ocjenjivači

Nacionalni park Risnjak dobio je senzacionalno priznanje. Više u video prilogu!

Bez ikakve najave i znanja Uprave posjetili su ga novinari uglednog britanskog dnevnika The Guardian i uvrstili među top 5 nacionalnih parkova Europe. Nacionalni park Risnjak tako je stao uz bok Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj i Njemačkoj.

Ravnatelj Mario Antolić oduševljeno priznaje da je bio iznenađen.

“Iznenađenje je bilo apsolutno potpuno iz razloga što stvarno nismo znali da su oni ovdje niti da se sprema tako nešto. Onog časa kad je izašao članak stvarno smo se osjećali ponosno na taj članak koji je izašao u Guardianu i iz razloga što se očito cijeni rad u svrhu zaštite prirode ovdje u NP Risnjak, rad djelatnika onih kroz povijest i onih danas, a to je u biti smjer i za buduće naraštaje”, naglasio je Antolić za RTL Danas.hr.

Nema gužvi ni stajanja u redovima

Istaknuto je kako u parku nikada nema velikih gužvi, stajanja u redovima ili guranja za fotografiju. Životinje imaju svoj mir. Tu je sto kilometara uređenih pješačkih staza.

“Stvarno je prelijepo, park je krasan. Uistinu smo sretni jer imamo dvogodišnje dijete koje je zadovoljno što ovuda može trčkarati”, kaže nam Francuskinja Angelique koja je stigla s obitelji iz Pariza.

Jerome koji je sa sinovima stigao iz Belgije je fasciniran: “Bilo je jako zanimljivo vidjeti velike životinje, čuti objašnjenja o njima. Šuma je predivna, slična onima na sjeveru, stabla su golema”.

Nepregledna šumska prostranstva i veliki proplanci skrivaju nebrojena biljna i životinjska bogatstva. Park je velik kao 13 tisuća nogometnih igrališta. Na godinu ga posjeti više od 25 tisuća ljudi, a stalni je dom vuka, risa i medvjeda. Šansa da ih sretnete je ogromna.

Mi smo tijekom snimanja ove priče sreli vuka koji je munjevito pobjegao i srndaća kojeg je naše snimanje prekinulo za ručkom. Znatiželja je velika, kamera mu je zanimljivija od trave pa je našu ekipu dugo, mirno promatrao.

Atrakcije za sve generacije

Uživati ovdje mogu sve generacije. Tu su i adrenalinski park za djecu, dolina leptira, izvor Kupe, a za one u boljoj formi nekoliko planinskih vrhova. Atrakcija je i noćenje u uređenoj drvenoj brvnari na tisuću metara nadmorske visine. Ispred nje je Risnjak, iza nje Snježnik. S terase brvnare u zoru i sumrak iz prve ruke gledate život šume.

“Ako želite promatrati velike zvijeri, dođete kod nas u Upravu, rezervirate termin, naši čuvari prirode vas vode na to odredište, vi ovdje noćite dan, dva, ovisi koliko želite i dođemo po vas”, rekao je stručni voditelj Nacionalnog parka Risnjak Dragan Turk.

Unutar parka živi desetero stalnih stanovnika. Željkova starina tu je tristo godina, a na obiteljsku parcelu redovito navraćaju životinje.

Ulaznica za park košta sedam eura, a avanturistima i ljubiteljima prirode prozor je to u čudesan svijet. Svijet kojemu je priznanje uglednog britanskog dnevnika dalo vrhunsku i to besplatnu reklama uoči turističke sezone, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari