SPOJ MORA I PLANINE

Galerija | Rođendan Parka prirode Učka i Centra za posjetitelje Poklon posvećen ugroženosti podzemlja

U subotu, 21. svibnja, u Parku prirode Učka obilježen je 23. rođendan Parka te 1. rođendan Centra za posjetitelje Poklon

U Centru za posjetitelje Poklon održana su predavanja i stručna vođenja, uz prigodan popust na ulaznice.

Istovremeno, u jamama Pricejak i Rašpor odvijala se akcija čišćenja, u organizaciji JU Park prirode Učka, inicijative Čisto podzemlje te Speleološkog kluba Ozren Lukić.

Područje Učke i Ćićarije proglašeno je parkom prirode 19. svibnja 1999. godine.

Spoj mora i planine

Spoj mora i planine, Sredozemlja i unutrašnjosti, temeljno je obilježje Učke. Po raznovrsnosti staništa i na njima obitavajućih vrsta, jedna je od značajnijih točki biološke raznolikosti europskog kontinenta.

U samom srcu Parka, na prijevoju Poklon, 25. svibnja 2021. godine otvoren je istoimeni centar za posjetitelje, novo središte Parka prirode Učka.

Središnji dio centra je multimedijalni muzejski postav, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prikazane vrijednosti Učke, Ćićarije i okolnog područja. U prvih godinu dana, muzej je posjetilo oko 10.000 domaćih i stranih posjetitelja, a zahvaljujući zanimljivom dizajnu i inovativnom pristupu prezentaciji prirodne i kulturne baštine, muzej je nagrađen s dvije međunarodne nagrade: BigSee Tourism Design 2022 i MUSE Creative Awards. 

Subotnji program na Poklonu pružio je posjetiteljima priliku da, kroz stručna vođenja muzejskim postavom, saznaju više informacija o vrijednostima zbog kojih su Učka i Ćićarija proglašene parkom prirode.

Problem bacanja otpada u prirodu

Isto tako i da osvijeste problem bacanja otpada u prirodu, s posebnim naglaskom na problematiku zagađenja podzemnih objekata. O toj tematici na predavanjima su govorili Andrea Deklić, iz Udruge „Underground“ te Damir Janton iz inicijative „Čisto podzemlje“.

Deklić je posjetitelje upoznao sa svijetom speleologije, ali i sa endemskim vrstama koje obitavaju u našem podzemlju. Janton je govorio o problematici onečišćenja podzemlja i volonterskoj speleološkoj inicijativi Čisto podzemlje, koja se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje.

Od 2015. organizirano je i financirano preko 45 čišćenja u kojima je iz dubokih jama izvađeno preko 300 kubika otpada. Glavni uzroci zagađivanja podzemlja su nedovoljna svijest stanovnika krša koji odlažu otpad na neprimjeren način, ali i nerazvijen i neučinkovit sustav gospodarenja otpadom.

Iz tog razloga, uz čišćenje speleoloških objekata, u sklopu inicijative održavaju se i predavanja za javnost o važnosti očuvanja krša.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari