‘Roniti se mora’: 130 volontera u Opatiji uklonili više od 3 tone otpada s morskog dna!

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima: C.I.O.S. grupa, Metis d.d., Kaufland Hrvatska k.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te AqUA – Adriatic Underwater Academy, a pod pokroviteljstvom Županijske lučke uprave Opatija – Lovran – Moščenićka Draga, Turističke zajednice Grada Opatija i Grada Opatije uspješno je realizirao 36. ekološku akciju Think Green u Opatiji koja već tradicionalno okuplja ronioce, volontere i ekološki osviještene građane s ciljem očuvanja podmorja i zaštite okoliša.

Ekološka akcija započela je okupljanjem svih sudionika na Opatijskom Mulu, gdje je održana registracija i uvodno okupljanje, a službeni dio otvorenja akcije protekao je u nazočnosti predstavnika RK Roniti se mora – Damira Zuruba, Županijske Lučke uprave Opatija – Lovran – Moščenička Draga – gđe. Alessandre Selak, Turističke Zajednice Grada Opatija – Alide Domijan te Kaufland Hrvatska k.d. – gđe. Marije Franić, kao i predstavnica Društva „Naša djeca“ Opatija – gđa. Sanja Škorić.

Ronioci su potom započeli prvo čišćenje podmorja u području oko Opatijskog mula, luka Volosko te lučica Dražica i Portić, dok su se na površini odvijale edukativne aktivnosti i radionice za najmlađe sudionike. Akcija je privukla i veliki broj djece, članova Društva „Naša djeca“ Opatija, koja su, uz pomoć odraslih volontera, kroz igru i učenje osvijestila važnost očuvanja okoliša, a koja i inače, djelujući kroz Dječje gradsko vijeće Grada Opatije, ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša i tijekom cijele godine prikupljaju i analiziraju otpad s lokalnih opatijskih plaža. Tijekom ekološke akcije organizirana je i likovna radionica na kojoj su djeca od prethodno prikupljenih plastičnih čepova izrađivala likovna djela u obliku riba, čime su kroz zabavu i kreativnost dodatno naglasili problem zagađenja mora i važnost recikliranja.

Iz podmorja je izvučena poprilična količina automobilskih i kamionskih guma, staklenih boca te raznih plastičnih i metalnih konstrukcija te ugostiteljskog namještaja koje su na neodgovarajući način dospjeli u more i narušavali kvalitetu okoliša. Iz mora je tako ukupno izvađeno čak 3.320 kilograma raznovrsnog otpada.

Pod pokroviteljstvom Županijske lučke uprave Opatija – Lovran – Moščenićka Draga, Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, akcija je privukla i pažnju lokalne zajednice te medija, a posebnu zahvalu organizatori upućuju  i sponzorima: JANAF-u, Maresu, Garminu, Zagrebačkim pekarnama Klara d.d., Montre, Seiku, Fast food Buddy’s-u, Suza destileriji, Hotel/Restaurant/Bar Bevanda, JVP Opatija, Straumann Group Adriatic, Parkovima Opatija te EM Tehnologiji Rijeka, koji su svojim sudjelovanjem pridonijeli uspješnoj realizaciji događaja te medijskim pokroviteljima SCUBAlife, ScubaSkener te Morski.hr. 

U organizaciji Ronilačkog kluba „Roniti se mora“, više od 130 ronilaca iz cijele Hrvatske i regije sudjelovalo je u ovoj hvalevrijednoj inicijativi, a njihova predanost i trud još jednom su naglasili važnost zajedničkog djelovanja u očuvanju morskih i slatkovodnih ekosustava. U 36. izdanju ove internacionalne ekološke akcije sudjelovalo je preko 130 volontera iz ronilačkih klubova: Roniti se mora – Zagreb, KPA Adria – Kraljevica, KPA 3. Maj – Rijeka, KPA Amfora s Raba, KPA Vodomar – Duga Resa, DPS Zagreb, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, KPA Drava – Varaždin, USPDR Ajkula, KPA Zaron – Krapinske toplice, RC Osijek, RK Tunera, Ronilački klub Agramsub-Zagreb,  Potapljaško Društvo Logatec i Potapljači Gorenja Vas iz Slovenije te djeca iz Društva „Naša djeca“ Opatija. Veliku potporu ovoj akciji su dali i djelatnici Županijske Lučke uprave Opatija – Lovran – Moščenička Draga koji su u akciji sudjelovali sa svojom logistikom i brodovima za potrebe prikupljanja otpada i prijevoza ronilaca na samoj akciji.

Posebnu pažnju privukla je aktivnost bacanja kugli s efektivnim mikroorganizmima u more, koju su izvela djeca Društva „Naša djeca“ Opatija. Ove ekološke kugle, koje je osmislila i izradila tvrtka Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka), sadrže otopinu koja uključuje 80 različitih mikrobnih skupina, među kojima su fotosintetske bakterije i bakterije mliječne kiseline. Kugle se nakon bacanja talože na dno, gdje započinju proces dodatnog oplemenjivanja tla i balansiranja ekosustava. Ova inovativna metoda pokazala se kao iznimno uspješna u poboljšanju kvalitete morske vode, a njezina uporaba u akciji “Think Green” još jednom potvrđuje predanost organizatora očuvanju prirode.

Osim čišćenja podmorja, akcija je imala i snažnu edukativnu komponentu. Kroz različite aktivnosti, sudionici su imali priliku naučiti o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta, pravilnom zbrinjavanju otpada te utjecaju svakodnevnih aktivnosti na prirodni okoliš. Ekološki osviješteni ronioci prenosili su svoja znanja mlađim generacijama, objašnjavajući im principe odgovornog pristupa prema prirodi, a posjetitelji su se mogli upoznati s ronilačkom opremom i disciplinom kroz koju se razvija poseban odnos prema podvodnom svijetu.

“Akcija ‘Think Green’ nije samo čišćenje podmorja – to je prilika da educiramo javnost o ekološkim problemima, uključimo najmlađe u zaštitu okoliša i pokažemo kako zajedničkim snagama možemo napraviti promjenu”, rekao je Damir Zurub, predsjednik Ronilačkog kluba „Roniti se mora“. Katarina M. Mihaljinec, koordinatorica akcije, dodala je kako su svi sudionici još jednom pokazali zavidnu razinu predanosti i profesionalnosti te kako se planira nastaviti s ovim inicijativama i idućih godina.

Ekološka akcija „36. Think Green – Opatija 2024“ uspješno je zaključena zajedničkim ručkom i druženjem svih sudionika, a cjelokupnu logističku podršku, kao i tijekom prethodnih akcija u drugim gradovima, osigurali su C.I.O.S. grupa i Metis d.d., koji su preuzeli i pravilno zbrinuli sav prikupljeni otpad. Njihov doprinos ključan je za održavanje ovakvih akcija, koje imaju višestruke pozitivne učinke, od zaštite okoliša do podizanja svijesti i obrazovanja.

Ronilački klub Roniti se mora već četrnaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari