PROGLAŠENI POBJEDNICI

S vjetrom ili ne, odjedrena još jedna prekrasna Fiumanka. Pogledajte fotografije!

Rođendanskim partyem u Boonkeru i proglašenjem pobjednika zaključena je 25. Fiumanka, regata čija su se jedra snažno utisnula u identitet Rijeke, prizori na moru kojima se njezini građani ponose.

Unatoč izostanku vjetra, komentari sudionika i posjetitelja više su nego pozitivni jer kvaliteta organizacije nadilazi sve poteškoće s kojima su se njezini organizatori susreli.

“Uvjeti u Riječkom zaljevu nisu idealni za jedrenje, ali što možemo. Živimo na takvoj točki svijeta koja ima svoje prednosti i nedostatke. Iako je prognoza bila idealna, dovoljan je jedan oblak iznad Učke da potpuno promijeni uvjete. Kod nas je tako, da imamo ili bonacu, ili buru, ili neveru. To možemo prihvatiti i nadomještati kvalitetom organizacije, ili odustati i regatu raditi na drugim lokacijama. Ono što znam je da jedriličari nemaju s time problema jer su to sve uvjeti za jedrenje i upravo Fiumanka to dokazuje već 25 godina”, komentirao je ovogodišnje izdanje Davor Perović, pokretač i organizator Fiumanke.

Od 195 prijavljenih, kao i obično, nešto manji broj sudionika našao se točno u podne na regatnom polju. Iako regata nije obilovala vjetrom, to je itekako nadoknadio entuzijazam sudionika koji se svake godine iznova vraćaju, a dojmovi o Fiumanki mogu se pogledati u brojnim službenim i privatnim galerijama fotografija i na ozarenim licima sudionika koji su istinski uživali u jedrenju i priredili gledateljima i gradu Rijeci pravi spektakl na moru. Zadovoljstvo regatom i pratećim aktivnostima ne kriju ni Fiumankini sponzori koji su i sami aktivni sudionici i promotori Fiumanke.

Prva je u realnom vremenu ciljem prošla jedrilica Way of Life sa kormilarom Gašperom Vinčecem, međutim, na rezultate se ove godine ipak nešto duže čekalo zbog uloženog protesta posade Shockwave 3 nakon kojeg je Odbor za proteste donio odluku kojom je promijenjen poredak. Konačan poredak među nabržima u konačnici je Shockwave 3 – Prosecco.doc. Zauzeo je vodeću poziciju dok je posada Way of Life druga, a treća je posada Follow us s kormilarom Ivicom Šćurićem.

Među medijskim posadama, pobjedu je odnijela ekipa HRT-a, drugi je bio talijanski RAI, dok je treću poziciju izborila posada austrijske televizije ORF.

Najmlađa posada 25. Fiumanke kojoj je pripao prijelazni pehar Zvonimira Bezića bila je ona broda Jazz s kormilarom Ivicom Kamberom.

Program Fiumanke nastavio se i danas. U Preluci je održan drugi dan Windsurf Fiumanke u organizaciji DSNM Volosko. Jedrilo se u kategorijama junior, master i senior.

U ukupnom poretku prvo mjesto zauzeo junior Mistral Matulja iz JK Istra, Lovran. Drugo mjesto pripalo je Enricu Marottiju CRO 401, DSNM Volosko sa samo 1 bodom razlike, dok je treće mjesto osvojio Val Eržen SLO 31, KJD Bum Koper. Po završetku natjecateljskog dijela programa i dodjele odličja, za sve prisutne održano je druženje uz glazbu, hranu i piće u suradnji s Marotti Windsurf Centrom na Voloskom.

Prvi put kao dio Fiumankinog sportskog tjedna održana je i sportsko-ekološka manifestacija Fiumanka Eco Run u suorganizaciji Torpedo runnersa, Fiumanke i KŠR Gorovo koja kombinira hodanje i kros-trčanje s konceptom plogginga.

U ženskoj kategoriji treće mjesto zauzela je Maja Klen, drugo Andreja Grbac, a prvo Marta Mocinic. U muškoj kategoriji treće mjesto pripalo je Antoniju Sterpinu, drugo Josipu Jurčiću, a prvo, očekivano, Davidu Marotu. Sudionici prve utrke izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom.

Proglašenjem pobjednika zaključeno je četvrto izdanje SUP Fiumanke.

U RACE regati najuspješniji je bio Kolja Rapaić dok je među ženama prvo mjesto osvojila Stanislava Laginja. ELITE regatu prvi su u svojim skupinama završili Maja Dolžan i Luka Kožar. U kategoriji natjecatelja od 10 do 14 godina kod dječaka je najuspješniji bio Nejc Špelić,  a od djevojčica Stella Veršić. FUN regatu prvi su završili Nikolina Nikolić i Milan Stojaković. U kategoriji KAHUNA 50+ najbolja je bila Polona Pušljar.

Ovogodišnji program Fiumanke započeo je međunarodnom studentskom regatom YUFE Fiumankom na kojoj je najuspješnija bila posada Sveučilišta Charles III iz Madrida.  Najuspješnija ekipa 3. Studentske Fiumanke je ona s Pomorskog fakulteta koji će s ponosom godinu dana čuvati prijelazni pehar. Na drugoj poziciji je fakultet Zdravstvenih studija dok je na trećem mjestu Fakultet dentalne medicine.

Pred studenata, na Fiumanki su  su zajedrili i Rotarijanci kao i mali brodograditelji iz riječkih škola i vrtića na Papirnatoj Fiumanki, a tjedan je zaokružen i panelom o održivosti, temi koja je ove godine snažno obilježila Fiumanku. Od paperless prijava do zanimljivih priopćenja na papiru sa sjemenkama, Fiumanka je pokazala svoju predanost ekološkoj osviještenosti.

Uz zahvalu svim sponzorima i pokroviteljima koji su im pomogli u realizaciji ove velike i zahtjevne priče, organizatori najavljuju da su pripreme za sljedeću regatu, barem one idejne i konceptualne, započele već tijekom trajanja ove, ali je najprije potrebno sabrati dojmove i analizirati ostvarene rezultate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari