'VRIJEDNA STRUKA PONOVNO IZOSTAVLJENA'

Sanja Udović u Saboru: Nova Uredba o koeficijentima za plaće javnih službenika nepravedno izostavlja magistre fizioterapije

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica i članica Kluba socijaldemokrata u Hrvatskom saboru Sanja Udović jučer je održala slobodni govor na temu nepravde koju već 10 godina proživljavaju magistri fizioterapije.

Novom Uredbom o koeficijentima za plaće javnih službenika ovu vrijednu struku ponovno se izostavilo, slično kao i magistre radiološke tehnologije, laboratorijske dijagnostike, radne terapije i primaljstva, napominje Sanja Udović.

Tim povodom, izlaganje Sanje Udović u Hrvatskom saboru prenosimo u cijelosti:

“Nova Uredba o koeficijentima za plaće javnih službenika ministra Beroša potpuno izostavlja posebne koeficijente za magistre radiološke tehnologije, laboratorijske dijagnostike, radne terapije, fizoterapije i primaljstva. Klubu socijaldemokrata su se obratili fizoterapeuti koji svoj problem ne mogu riješiti godinama.

Kao što znate, u svim zemljama Europske unije, fizioterapija je dio visokog obrazovanja i programi se odvijaju na sveučilišnoj razini baš kao što je to slučaj i u Republici Hrvatskoj. Naime, već više od deset godina u Republici Hrvatskoj postoji Sveučilišni diplomski studij fizioterapije pri Fakultetu zdravstvenih studija. Po završetku tog studija stječe se naziv magistar/magistra fizioterapije.

Na državnoj razini postoji oko 800 magistara fizioterapije, a u Rijeci je fakultet završilo 388 magistara fizioterapije. Iako su prvi magistri fizioterapije s diplomama napustili fakultete prije deset godina, Ministarstvo zdravstva ih još uvijek ne priznaje. Magistri fizioterapije smatraju da je to velika nepravda koja se može lako ispraviti pa su prije godinu dana krenuli s upitima, pismima, a na kraju i peticijom prema Ministarstvu zdravstva. Ministarstvu su se obratili jer su na upit prema njihovim strukovnim udrugama i Hrvatskoj komori fizioterapeuta dobili odgovor da su svi potrebni dokumenti predani u Ministarstvo zdravstva i da je na njima da pokrenu izmjenu Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti iz 2008. godine.

Peticiju je potpisalo preko 400 magistara fizioterapije iz cijele Hrvatske i poslana je prema Ministarstvu zdravstva. Nažalost, do danas ministar se nije oglasio po tom pitanju pa oni zaključuju da ministar vrednuje samo pojedine struke u zdravstvu, među koje nažalost ne spadaju magistri fizioterapije.

Magistri fizioterapije se trenutno po koeficijentu vode kao prvostupnici i imaju koeficijent 1,20. U novoj Uredbi to se mijenja prema koeficijentima prvostupnika, ali ne i magistara struke. Također svoje kompetencije, poslali su prema Ministarstvu u nadi da će im moći pobliže pojasniti sve sfere njihove struke i na taj način ubrzati njeno svrstavanje na mjesto koje joj pripada.

Magistri fizioterapije prisutni su na gotovo svim zdravstvenim područjima – od neonatologije do palijativne fizioterapije. Svoje znanje koriste u svrhu poboljšanja kvalitete zdravlja pacijenata što oni svakodnevno prepoznaju i pohvaljuju.

Od 2024. godine fizioterapija bilježi još jedan uspjeh. Naime, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prihvatilo je i predložilo ministru nadležnom za znanost i visoko obrazovanje uvrštavanje fizioterapije kao znanstvene grane u Pravilnik o znanstvenim i interdisciplinarnim područjima, poljima i granama te umjetničkom području, poljima i granama.

Zadnjim očitovanjem Ministarstva zdravstva u vezi zahtjeva magistara fizioterapije navodi se da u Zakonu o fizioterapeutskoj djelatnosti nije navedena visoka stručna sprema odnosno nije izrijekom naveden magistar/magistra fizioterapije i njihove kompetencije, a što navodno priječi da se u novoj Uredbi o koeficijentima uvrsti primjereni koeficijent.

Ako je tome tako, kako je moguće da se njihovi kolege logopedi nalaze u Uredbi, a oni svoj Zakon niti nemaju. Navedeno magistri fizioterapije smatraju krajnje neprimjerenim s obzirom da oni ipak imaju Zakon o fizioterapeutskoj djelatnosti iako je zastario i već je davno trebao biti izmijenjen. Potrebno je naglasiti da nema zakonske zabrane da se u novoj Uredbi propiše koeficijent magistrima fizioterapije s odgodom primjene odnosno do izmjene zastarjelog Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti.

Dakle, u novoj Uredbi može se propisati novi koeficijent za magistre fizioterapije, a u hitnu proceduru treba staviti izmjenu Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti.

Ovo je još jedna prilika ministru da uvaži zahtjeve svojih kolega magistara fizioterapije i da kako je sam izjavio za medije ne bude zapamćen kao grobar zdrastvenog sustava.”, iznijela je saborska zastupnica Sanja Udović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari