ZANIMLJIVA IZLOŽBA

Saznajte sve o Ivi Andriću: SKD Prosvjeta Rijeka organizira izložbu, okrugli stol i film o velikom književniku

Foto: Facebook/Ivo Andrić

Riječki pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” poziva na izložbu “Ivo Andrić: književnik i/ili diplomata” koja će biti postavljena u Atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u periodu od 25.11. – 01.12.2020.

Izložbu će u srijedu, 25.11.2020. u 18:00 svečano otvoriti autorica, povjesničarka književnosti, gospođa Tatjana Korićanac.

S obzirom na epidemiološke uvjete i ograničen broj posjetilaca, otvorenju će se moći prisustvovati samo uz pozivnicu, ali će isto biti emitirano uživo, na Facebook stranici SKD Prosvjeta Rijeka (https://www.facebook.com/PododborRijeka).

Izložba: “Ivo Andrić: književnik i/ili diplomata” nastala je povodom 50-ogodišnjice dodjele Nobelove nagrade Andriću te inspirirana činjenicom da je preko 20 godina bio u diplomaciji.

Ovom se izložbom predstavlja istaknutog nobelovca u svjetlu pisca i diplomate, koji je zahvaljujući intenzivnijoj diplomatskoj karijeri boravio u mnogim europskim gradovima kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom i Kraljevine Jugoslavije. Od Vatikana, Bukurešta, Trsta, Graca, Marseja, Pariza, Madrida, Brisela, Ženeve do Berlina, Andrić je u svakom od gradova pronalazio inspiraciju za svoja djela.

Na osamnaest panoa predstavljen je Andrićev stvaralački rad, panorame gradova u kojima je bio, upotpunjene slikama iz privatnog života, dokumentima i osobnim predmetima.

Ulaz je slobodan, a izložbu možete posjetiti do 01.12.2020.

Izložbu možete posjetiti u Atriju HKD-a na Sušaku u terminima: 26.11., 28.11., 29.11. te 01.12. od 17:00 – 19:00. a ulaz je slobodan.

Ljubazno vas molimo da se prilikom posjete izložbi pridržavate epidemioloških uvjeta, nosite masku i držite distancu.

Okrugli stol razgovori o Andriću 27.11.2020., Atrij HKD-a na Sušaku

 U okviru izložbe “Ivo Andrić: književnik i/ili diplomata” postavljene  u HKD-u od 25.11. – 01.12.2020., riječki pododbor SKD „Prosvjeta“ organizira Okrugli stol “Razgovori o Andriću”, koji će se održati u petak, 27.11. u Atriju HKD-a na Sušaku, s početkom u 18:00.

U “Razgovorima o Andriću” sudjeluju:

-Tatjana Korićanac, povjesničarka književnosti i autorica izložbe,

-Nenad Rizvanović, pisac, kritičar, urednik,

-Nebojša Lujanović, pisac i znanstvenik.

Razgovor moderira Nikola Petković, hrvatski književnik, sveučilišni profesor.

Tijekom razgovora biti će predstavljene knjige “Vatra u vatri, Ivo Andrić – jedan europski život” njemačkog novinara i pisca Michaela Martensa koji će se putem videa obratiti prisutnima, te knjiga „U rovovima interpretacija“ pisca Nebojše Lujanovića; obje u izdanju Naklade Ljevak.

Zbog ograničenog broja posjetilaca, prisustvovanje Okruglom stolu moguće je uz pozivnicu, a sam događaj moći ćete pratiti i putem prijenosa uživo na Facebook stranici SKD Prosvjeta Rijeka (https://www.facebook.com/PododborRijeka).

Projekcija filma „Proljeće na posljednjem jezeru“, 30.11.2020., Art Kino

Kao još jedna od posebnih aktivnosti u okviru izložbe „Ivo Andrić: književnik i/ili diplomata“ prvi put u Rijeci bit će prikazan film „Proljeće na posljednjem jezeru“.

Smješten u godine na početku Drugog svjetskog rata, film istražuje neizvjesnu sudbinu Jugoslovenskih diplomata i diplomatskog osoblja koje je, zajedno sa svojim porodicama, deportirano iz zemalja koje je okupirao Treći Reich, u hotel na obali Bodenskog jezera. Među njima, u ovom hotelu našao se i Ivo Andrić.

Paralelno s iščekivanjem razrješenja sudbine jugoslavenskih diplomata koji borave u hotelu, razvija se intrigantna priča o ljubavnom trokutu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića. 

Film je produkciji Radio-televizije Srbije, u režiji Filipa Čolovića, a po scenariju Vuleta Žurića, a u ulozi Andrića našao se proslavljeni srpski glumac Tihomir Stanić.

 Film će biti prikazan 30.11.2020. u 17:00 u Art Kinu.

Ulaznice se ne naplaćuju, ali je neophodna prethodna rezervacija istih, s obzirom na ograničen broj. Svi zainteresirani da pogledaju film, mogu se za rezervaciju i preuzimanje karata javiti isključivo na: prosvjetarijeka@gmail.com

 

Video dana: