"STAVILA OSOBNE AMBICCIJE U PRVI PLAN"

SDP MATULJI: “Eni Šebalj odstupila iz SDP-a zbog neprihvaćanja volje većine”

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon upite medija vezanih uz istup Eni Šebalj iz SDP-a , iz Općinske organizacije SDP-a Matulji poslali su nam priopćenje koje prenosimo u cijelosti

“Eni Šebalj bila je članica SDP-a Matulji u proteklih osam godina, a stranka joj je, bez obzira na četiri godine nestranačkog statusa, dala logističku i financijsku, ali i ne manje važno – prijateljsku potporu čak tri puta u njenoj kandidaturi za zamjenicu načelnika na lokalnim izborima, ali i za zastupnicu u Hrvatskom saboru na parlamentarnim izborima 2016. i 2020 godine.

Štoviše, na prijedlog i uz punu podršku SDP-a Matulji Šebalj je bila na visokom 9. mjestu na listi za parlamentarne izbore, kakvu priliku nije dobio ni jedan kandidat s Liburnije u proteklih 20 godina.

Unatoč činjenici što Eni Šebalj na proteklim parlamentarnim izborima na kojima je bila kandidatkinja u 8. izbornoj jedinici nije ušla u Hrvatski Sabor te je od 14 kandidata dobila najmanji broj preferencijalnih glasova, SDP Matulji je i uoči predstojećih lokalnih izbora aktivno pregovarao o njenom daljnjem političkom angažmanu.

Također, SDP Matulji prošle je godine predložio Eni Šebalj za članicu glavnog odbora SDP-a Hrvatske, gdje nažalost nije dobila dovoljnu podršku socijaldemokrata.

Ususret nadolazećim lokalnim izborima, Šebalj je najprije istaknula kandidaturu za zamjenicu načelnika, a zatim je (u zadnji čas) promijenila svoj stav i bila jedna od potencijalnih kandidatkinja za buduću načelnicu.

Sukladno Statutu SDP RH, temeljem kojeg je propisano da o izboru kandidata za predstavničku i izvršnu vlast odlučuje Općinski odbor (a ne cijela organizacija SDP-a), Eni nije dobila dostatan broj glasova pa je drugi kandidat premoćno prevagnuo i na taj je način legitimno izabran da predstavlja SDP Matulji na predstojećim izborima za načelnika Općine Matulji. Na istom sastanku OO prihvaćena je kandidatura Eni Šebalj za zamjenicu načelnika što je ona odbila.

Eni Šebalj odluku nije ispoštovala, već je, na iznenađenje cijele organizacije, istupila iz članstva SDP-a, navodeći da je nezadovoljna odlukom koju je Organizacija većinom glasova donijela. Njezina reakcija začudila je članove organizacije iz razloga što smo od svog osnutka pa sve do danas uvijek funkcionirali isključivo na demokratskim načelima i poštovali odluku većine, pa je zaista nepojmljivo da osoba kojoj je godinama pružana svekolika podrška i stranke i njezinih članova, u tolikoj mjeri ne poštuje osnovne principe koje je do jučer zagovarala.

Treba napomenuti da je taj isti Odbor po jednakim načelima tri puta izglasao Eni Šebalj za kandidatkinju zamjenice načelnika, dva puta za kandidatkinju na listi za Hrvatski sabor i više puta za brojna stranačka tijela SDP-a, kada Šebalj nije negodovala o načinu izbora kandidata, odnosno nije joj smetalo što odluku ne donosi cijela organizacija, već samo Odbor.

Žao nam je što se vodila dvostrukim mjerilima i što je osobne ambicije stavila ispred volje većine, odnosno što je prvom prilikom kada njezini interesi nisu bili u fokusu, napustila organizaciju koja joj je 12 godina davala vjetar u leđa.

Ovaj isti princip, odnosno volju većine, SDP Matulji oduvijek je poštovao i poštovat će beskompromisno i u svim pitanjima koja su od interesa za građane Općine Matulji. Od tih principa nećemo odstupiti u svom budućem djelovanju, što su naši birači znali u proteklom razdoblju prepoznati na čemu im se zahvaljujemo.

Što se tiče rada same organizacije SDP-a Matulji najbolje govore rezultati s obzirom da je u prošlom sazivu Općinskog vijeća SDP imao dva člana, a na izborima 2017. godine ostvarili smo zapažen uspjeh te udvostručili broj članova u vijeću. To je najbolji rezultat SDP-a u Matuljima od osnutka općine čime je SDP postao pojedinačno najzastupljenija stranka u vijeću i to govori o angažmanu i kvaliteti rada ljudi unutar organizacije.

OO SDP Matulji će javno predstaviti svog kandidata za načelnika koji je pripadnik mlađe generacije, neopterećene prošlošću. Općinska organizacija sigurna je kako će i građani prepoznati kvalitetu našeg kandidata, njegove kompetencije i spremnost za buduće izazove te razvoj Općine Matulji na dobrobit svih njezinih građana.”, priopćili su iz OO SDP Matulji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari