O KORONI

Šef riječkog KBC-a: ”Gotovo svi bolesnici s teškim kliničkim slikama nisu cijepljeni”

Photo: Nel PavleticPIXSELL

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić gostovao je u Studiju 4 gdje je rekao kako gotovo svi bolesnici s težim oboljenjima nisu cijepljeni. Ružić je potvrdio povratak izvorne funkcije covid odjela na Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka. 

“Odjel na Klinici za psihijatriju KBC-a Rijeka vraćen je u izvornu funkciju, od jučer ponovno funkcionira dnevna bolnica za djecu i adolescente. Okolnosti su takve da se prilagođavamo iz dana u dan, a srž funkcioniranja sustava je dinamična reorganizacija. Uz to, bitno je preraspodijeliti resurse kako bi se mogla pružiti pomoć svim bolesnicima”, izjavio je ravnatelj.

“Naša služba za dječju i adolescentsku psihijatriju kontinuirano je radila izvan svog prostora zato što je taj prostor svojom izdvojenošću u ovim okolnostima bio korišten kao covid psihijatrija”, dodao je Ružić.

“Raspodjelom resursa osigurali smo druge izolacijske prostore za liječenje potencijalnih psihijatrijskih bolesnika s covidom. Bitno je bilo da punim kapacitetom krene s radom naš odjel posvećen djeci i adolescentima i to je velik iskorak”, istaknuo je, piše Index.

Početak nove školske godine ključno je razdoblje

“Početak školske godine uvijek je razdoblje s povećanom potrebom pojedinaca i njihovih obitelji za zaštitom mentalnog zdravlja djece i adolescenata”, naglasio je.

Osvrnuo se na covid bolesnike s teškim kliničkim slikama te naglasio da gotovo svi oni nisu cijepljeni.

“Uz podatke koje imamo možemo doći do zaključka kako gotovo svi bolesnici s teškim kliničkim slikama nisu cijepljeni. Postoje izolirani slučajevi kod bolesnika s poremećajem imuno sustava koji su cijepljeni, ali velika većina nije cijepljenja”, upozorio je.

Negativan utjecaj na liječenje svih ostalih bolesti

“Najnovija literatura potvrđuje da je tijekom lockdowna, u prvom valu, bilo oko 19% manje hospitalizacija zbog kardiovaskularnih bolesti i 13% manje infarkta je zabilježeno u 2020. u odnosu na 2019. godinu”, dodao je kako je nakon lockdowna došlo do puno težih oblika bolesti s kojima su se susretali.

Poručio je gledateljima da trebaju odlaziti na redovne preglede.

“Moramo naučiti živjeti s covidom, a nadam se da će se daljnjim procjepljivanjem postaviti jedan okvir u kojem svaki bolesnik na siguran način može dobiti svoju zdravstvenu uslugu bez obzira o kojoj bolesti se radi”, zaključio je Ružić.

Novi podaci za PGŽ

Danas je u PGŽ 74 novooboljelih osoba, a 45 ih je ozdravilo.

Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području PGŽ se povećao za 26 osoba u odnosu na jučer te danas iznosi 639.

53 novooboljele osobe su iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena, 11 su sa Krka, 6 iz Crikveničko-vinodolske regije, 2 iz Gorskog kotara te po 1 sa Liburnije i Lošinja.

Po 32 novooboljele osobe pripadaju radnoj populaciji te mlađim dobnim skupinama dok su 10 starije osobe od 65 godina.

Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1212 uzoraka briseva, što znači kako udio pozitivnih unutar broja testiranih uzoraka iznosi 6.10%.

Prema podatcima Ureda ravnateljstva KBC-a broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je danas 27 te je u odnosu na jučer povećan za 1 pacijenta.

U KBC-u Rijeka se u jedinici intezivne skrbi na respiratoru nalazi 6 pacijenata što je jednaki broj u odnosu na jučer. Tijekom jučerašnjeg dana u regionalnom COVID-19 centru- KBC-a Rijeka nemamo preminulih osoba.

Udio hospitaliziranih od COVID-19 bolesti unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je zbog manjeg rasta broja aktivnih slučajeva te broja hospitaliziranih osoba sličan jučerašnjem te iznosi 4.23%.

Ukupno je do danas tijekom 4 vala epidemije COVID-19 bolesti u PGŽ oboljelo 2471 osoba od čega je 356 osoba odnosno njih 14.40% bilo cijepljeno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari