IZGRAĐENO HRANILIŠTE

Video | Senzacionalna vijest s vrha Učke! Postala je dom bjeloglavim supovima: ‘Ovo se čekalo stoljećima’

Svakih deset dana servira im se najmanje 500 kilograma mesa, dosad više od 34 tone

Ovo se čekalo cijelo stoljeće. Učka je opet stalni dom bjeloglavih supova, a nedavno su zaposlenici tog parka prirode na visokim liticama uočili tri mlada ptića. Sreći, kažu nam, nije bilo kraja.

“Pa neke procjene su da se radi o pet parova, znači uvijek se u zraku ili na stijenama zamijeti negdje oko desetak ptica tako da evo nastojimo uložiti maksimalni napor da ih ovdje zadržimo”, rekao je glavni čuvar Parka prirode Učka, Žarko Erceg.

Tri uočena ptića predstavljaju senzaciju jer su bjeloglavi supovi zaštićena vrsta, ima ih samo na Kvarneru, oko 120 parova. Najveća hrvatska ptica sada je i na Učki svila svoje gnijezdo.

“Ja sam oduševljena, to je nešto predivno za ovaj naš kraj, za Učku”, rekla je Riječanka Suzana Širola.

“Prekrasno, velika stvar pogotovo za Učku, inače su samo na Cresu i na Krku ti bjeloglavi supovi ne, ja sam ih baš vidio prije jedno mjesec i pol, gore sam bio na vrhu Učke”, kaže Adriano Rumac iz Opatije.

Učka je supovima dugo bila stalna preletnica, ali od 2017. tu imaju hranilište. Svakih deset dana servira im se najmanje 500 kilograma mesa, dosad više od 34 tone. To je razlog zbog kojega su umjesto povremenih posjetitelja postali stalni stanovnici Učke! Strvinar su, ne jedu živi plijen.

“Mogu biti velike do 110 centimetara, a imaju raspon krila čak i od dva i pol metra što je izuzetno fascinantno i veoma ih je lako uočiti u letu jer oni tada zapravo jedre”, rekla je biologinja Javne ustanove Park prirode Učka, Vesna Ahel.

Ovo je jedina kontinentalna kolonija supova u Hrvatskoj. Sve o njoj, kao i sve tajne ove planine otkriva moderan Centar za posjetitelje. Tu se uči kako je nastala sama Učka, ali i sva blaga koja ona skriva. Uložilo se mnogo, vratilo još više.

“Na kraju je stvarno cijela priča imala smisla, evo nakon sto godina tri ptića su ponovno naši domaći, znači izleženi na Učki nadamo se da je to samo početak jedne lijepe priče”, kazao je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka, Egon Vasilić.

Učka je spremna i svi se nadaju da će biti siguran dom novih naraštaja bjeloglavih supova, izvještava Maja Brkljača za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari