SIGURNOSNO STANJE U RIJECI: U prvih šest mjeseci 2016. smanjenjen broj kaznenih djela

Na području grada Rijeke zabilježeno je 758 kaznenih djela, što je za 3,7% manje u odnosu na isti period 2015.godine, no zabilježeno je i povećanje prekršaja iz područja javnog reda i mira za čak 30,2%

Stanje sigurnosti na području grada Rijeke u prvih šest mjeseci ove godine obilježilo je smanjenje broja ukupno evidentiranih kaznenih djela, rečeno je na kolegiju gradonačelnika, posljednjem pred godišnje odmore, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

????????????????????????????????????????????????

Zamjenik načelnice Policijske uprave Primorsko-goranske Jasmin Brkljača podnio je izvješće o sigurnosnom stanju na području grada Rijeke u prvih šest mjeseci ove godine prema kojem je na području grada Rijeke zabilježeno 758 kaznenih djela, što je za 3,7% manje u odnosu na isti period 2015.godine.

Povećana riješenost kaznenih djela

Riješenost kaznenih djela po nepoznatom počinitelju u šest mjeseci ove godine iznosi 66,9 %, što predstavlja povećanje prema istom periodu lani.

Stanje sigurnosti na području grada Rijeke u prvih šest mjeseci ove godine obilježeno je i smanjenjem broja prometnih nesreća za 8,7%, povećanjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira za 30,2%, povećanjem broja prekršaja iz ostalih zakona za 19,7% te smanjenjem evidentiranih požara za 50,6%.

Kaznena djela gospodarskog kriminaliteta također su u padu u odnosu na 2015. godinu. Riječ je većinom o krivotvorenju službene ili poslovne isprave te računalnoj prijevari. Počinjena materijalna šteta iznosi 1.593.718,00 kn.

Više kaznenih djela zlouporabe droga

Nažalost kaznena djela zlouporabe droga u ovom razdoblju bilježe povećanje za 24,2% kao i kaznena djela kaznenopravne zaštite djece i obitelji koja su također u porastu 14,5%.

Na području grada Rijeke tijekom šest mjeseci 2016. godine zabilježen je 431 prekršaj narušavanja javnog reda i mira, što predstavlja povećanje za 100 prekršaja ili 30,2% u odnosu na šest mjeseci 2015. godine. No to povećanje je većinom rezultat povećanih aktivnosti koordiniranih s gradskim službama, a na zahtjev građana.

Manje prometnih nesreća

Što se prometa tiče, zabilježeno je 565 prometnih nesreća, što je manje za 8,7% u odnosu na šest mjeseci 2015. godine.

Najviše prometnih nesreća bilo je petkom. Od prometnih prekršaja najbrojniji su bili nepropisno zaustavljanje i parkiranje, nepropisna brzina i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola.

U prvih šest mjeseci 2016. godine kratkotrajni boravak prijavilo je 40.000 stranih državljana. Riječ je o prijavi turista koju je moguće učiniti i elektroničkim putem pa je broj prijavljenih osoba višestruko veći nego lani.

Kako je zaključujući Izvješće kazao Brkljača, tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident. Brkljača je istaknuo važnost rada Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke putem kojeg se provode brojni preventivni programi te zahvalio Gradu Rijeci na dobroj suradnji s gradskim službama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari