PLESNI SPEKTAKL

Sjajan baletni diptih zagrebačkoga HNK-a gostuje u „Zajcu“!

Baletni diptih dvojice autora, glasovitog engleskog višestruko nagrađivanog koreografa i redatelja Waynea McGregora te talijanskog koreografa i ravnatelja Baleta HNK Massimiliana Volpinija, “Dyad 1929 / Light through the Fingers” u izvedbi baletnog ansambla HNk-a u Zagrebu u utorak 7. svibnja 2024. gostuje u riječkom HNK Ivana pl. Zajca u sklopu projekta HNK – Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta.

McGregorova predstava “Dyad 1929″, prvi dio diptiha, posvećena 100. obljetnici osnutka slavne trupe Balletis Russes Sergejeva Djagiljeva, koja je djelovala od 1909. do 1929. godine, njihovoj inovativnosti te velikom doprinosu umjetnosti uopće. „Sergej Djagiljev imao je kreativnu viziju koja je stavljala na kušnju društvene norme tog doba. Njegov rad opčinio je ostatak svijeta, a predstave ne samo da su redefinirale balet, nego su postavile i svježe temelje za umjetničko stvaranje”, istaknuo je McGregor. Baletnu predstavu „Dyad 1929“ izvorno je naručio Australski balet, a premijera je održana u Državnom kazalištu Victorian Arts Centre u Melbourneu 2009. godine. U vrlo kompleksnom i zahtjevnom procesu u kojem McGregorov balet poprima svoj spektakularni oblik, plesači zagrebačkog Baleta uz ogroman trud i posvećenost besprijekorno savladavaju iznimno zahtjevnu i atraktivnu koreografiju na glazbu Stevea Reicha.

Wayne McGregor jedan je od najuzbudljivijih koreografa današnjice, smatra se jednim od najvećih i najvažnijih koreografa 21. stoljeća. Rezidencijalni je koreograf Kraljevskog baleta i direktor za ples Venecijanskog bijenala, a njegove su predstave redovito na repertoaru najvažnijih baletnih kompanija u svijetu. Radi koreografije za dramske predstave u glasovitim kazalištima poput Old Vica, National Theatrea i Royal Courta, te za opere u, primjerice, La Scali i Royal Operi, ali i za filmove (Harry Potter i Plameni pehar, Legenda o Tarzanu…) te za spotove Chemical Brothersa, Radioheada i drugih.

Talijanski koreograf Massimiliano Volpini u svome autorskom djelu pod naslovom „Light Through the Fingers“ na glazbu makedonskoga skladatelja Marjana Nečaka, prezentira baletno putovanje u žensku psihu, a inspiraciju je pronašao u pjesmi indijskog pjesnika Tagorea: Ako ne budeš govorila, ispunit ću srce tvojom šutnjom i podnijet ću to.

„Želio sam koristiti apstraktan, ali u isto vrijeme emotivan jezik, u kojem su plesni koraci povezani s dušom plesača te je svaka gesta precizan znak iskonskog rječnika. Ostajući pri nenarativnoj koreografiji, namjera mi je bila zadržati empatičnu vezu s publikom, kako bismo mogli pratiti i osjetiti emocionalno i duhovno putovanje jedne žene i njezine ljubavi, prema konačno slobodnom i svjesnom stanju duha“, rekao je Volpini.

Ulaznice se mogu kupiti putem webshopa (https://hnk-zajc.mojekarte.hr/hr/all.html) ili na blagajni „Zajca.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari