NA MARINIĆIMA

SJAJNO! Viškovo kreće u izgradnju tematskog puta za šetnju pasa i rekreaciju

Idi na originalni članak

Ovih su dana počeli radovi na izgradnji tematskog puta za rekreaciju i šetnju pasa koji će se realizirati na području Viškova, točnije u naselju Marinići (Petrci). Ovim će se projektom lokalnom stanovništvu i njihovim kućnim ljubimcima – psima, unaprijediti uvjeti za kvalitetan boravak na otvorenom prostoru. Osim toga,  lokalno stanovništvo će se time potaknuti na aktivan boravak u prirodi i aktivno provođenje slobodnog vremena u društvu svojih kućnih ljubimaca. Projekt bi trebao imati i pozitivne učinke u smislu socijalizacije i razvijanja motorike pasa te upoznavanja i zbližavanja vlasnika koji će moći dijeliti svoja iskustva te promicati odgovornu skrb za kućne ljubimce. 

Oglas

„Cilj ovog projekta je realizacija novog i zanimljivog sadržaja za lokalno stanovništvo i njihove kućne ljubimce kakvog dosad nije bilo u Viškovu. Tematski put omogućit će kvalitetno provođenje slobodnog vremena za lokalno stanovništvo u društvu svojih kućnih ljubimaca i drugih vlasnika pasa. Osim toga, na toj će se lokaciji postaviti i sprave za agility treniranje pasa što će koristiti socijalizaciji i razvijanju motorike pasa. Socijalizacija, istrčavanje, treniranje i odgoj psa nezaobilazan su dio kvalitetne brige o kućnom ljubimcu pa sam sigurna da će uređenje tematskog puta zadovoljiti potrebu brojnih vlasnika koji žele sigurnu površinu za igru, istrčavanje i treniranje pasa, posebice za vlasnike koji žive u stanovima“, kaže općinska načelnica Sanja Udović o novom općinskom projektu. 

Projekt je vrijedan nešto manje od 125 tisuća eura i prijavljen je na Natječaj za provedbu tipa operacije 3.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” kojeg je objavila Lokalna akcijska grupa „Terra liburna“. Temeljem predmetnog natječaja, Općini Viškovo je odobreno nešto manje od 75 tisuća eura bespovratnih sredstava, a ostatak je osiguran u općinskom proračunu. Izvođač radova koji je odabran u postupku javne nabave je tvrtka Marčić gradnja d.o.o., a radovi bi trebali biti gotovi u prvom kvartalu sljedeće godine. 

Područje obuhvata projekta je postojeći šumski put dužine oko 480 metara koji se spaja na nerazvrstanu cestu u Marinićima te na livadu površine oko 3000 četvornih metara koja je s tri strane omeđena suhozidima. Na njoj će se postaviti sprave za treniranje i istrčavanje pasa, klupe i stolovi za odmor te koševi za otpad. Planira se i uređenje puta koji bi kružno prolazio livadom. Prostori gdje su smještene klupe za odmor uredit će se kao zaravnate šljunčane površine, a zasjenjivanje će se postići sadnjom autohtonih stabala i bilja. Na spoju postojećeg šumskog pješačkog puta s nerazvrstanom cestom planira se uređenje platoa kao polazišne točke tematskog puta. Plato će se urediti kao zaravnata šljunčana površina na koju će se postaviti tabela s mapom, informacijama i pravilima ponašanja za pse i njihove vlasnike te koševi za smeće i pseći otpad. 

Exit mobile version