SJEĆATE LI SE KLUBA „DVA BODA“? Gradska knjižnica pokrenula akciju prikupljanja starih fotografija „Dva boda za knjigu! Dva boda za knjižnicu!“

Foto: Dubravko Pavletić

Tko pronađe člansku iskaznicu onodobnog „Dva boda“ Knjižnica ga časti s jednogodišnjim besplatnim članstvom u Gradskoj knjižnici Rijeka!

Dana 26. travnja otvoren je Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka čime su Riječani ponovno dobili knjižnicu u istočnom dijelu grada. No, knjižničare opsjedaju dugovi starih vremena…

Naime, u dijelu prostora današnjeg Ogranka Trsat Gradske knjižnice Rijeka nekada je djelovao „omladinski klub“ Dva boda! Mnogi Riječani u najboljim godinama još se živo sjećaju svojih izlazaka u spomenuti klub, mode koja je tada vladala i glazbe koja je treštila iz zvučnika.

dva boda 1

 

Ni čini se da „duhovi prošlih vremena“ opsjedaju i knjižničare, jer su ovih dana pokrenuli zanimljivu akciju prikupljanja starih fotografija i time oživljavanja sjećanja na „herojsko“ doba riječke klupske glazbene scene koja je vječito opstajala i razvijala se u procijepu ideoloških očekivanja vlastodržaca u onodobnoj državi i subkulturnih i konktrakulturnih kretanja kakvima je „rockerska Rijeka“ onoga doba stalno stremila.

dva boda2

Evo kako iz GKR pozivaju na akciju:

„Posuđujući knjige u tom prizemlju Dvorane mladosti, od prvoga dana osjećamo duh prošlog vremena. Osjećamo ritam u žilama. Vraćajući knjige na police, noge često same zaigraju. Ponekad uhvatimo korisnike kako plešu među policama. Poneki pjevuše ispod glasa. Sve nas je to dalo u potragu za istinom. Što nam se to događa? Što se to nekad ovdje događalo? Možemo li krenuti naprijed ako ne raščistimo s prošlošću? Teško!“.

U Ogranku Trsat GKR-a odlučili su stoga „otpuhnuti prašinu sa starih fotografija, plakata, članskih iskaznica, kolektivnih i individualnih sjećanja. Odlučili smo sakupiti sve što se sakupiti dade, a nosi predznak „Dva boda“!

Fotografije i ostale promo materijale kluba, disco i rock slušaonica, mode, frizura, plesa, pjesničkih večeri, poljubaca, zagrljaja u „Dva boda“ možete dostaviti na sljedeće načine:

– slanjem na mail programi@gkri.hr ili facebookom: skenirane fotografije

– osobno u Ogranak Trsat, gdje će knjižničarke izvršiti digitalizaciju fotografija

– golubom pismonošom… mmm, nemojte slati, odavno već golubovi ne nose pisma, izgubit će se…

Rok dostave: 5. 10. 2016.

Najmarnijim arhivistima osobnih memorabilija idu i pogodnosti:

„Pronađe li se među vama neki stvarni arhivar, marni hrčak koji je sve ove godine s ljubavlju čuvao člansku iskaznicu koja je omogućavala upad u („Palach“ i) „Dva boda“ – donesite i nju. Ona je vaš bonus track – iskaznica koja vam danas otvara vrata knjižnice i ostvaruje dobit od jednogodišnjeg besplatnog članstva u Gradskoj knjižnici Rijeka. Kuća časti. Uz nju ćete moći plesati među policama u poznatom prostoru, zauvijek zarobljeni u sjećanju na „Dva boda“, zauvijek oslobođeni izborom dobrih knjiga.“

dva-boda-pozivnice

„Dobrodošli u sjećanje na „Dva boda“, dobrodošli u knjižnicu!“, poručuju na kraju iz Gradske knjižnice Rijeka pozivajući vas na ovu vrlo zanimljivu akciju.

Foto: Dubravko Pavletić

dva boda3

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari