SLASNA I GLASNA SUBOTA! U Benčiću ove subote festival glazbe i hrane Porto etno

U slučaju lošeg vremena, festival će biti održan u unutrašnjosti T-objekta kompleksa Benčić, koii će za tu priliku biti u potpunosti očišćen

Prvo izdanje festivala glazbe i hrane Porto etno, svojevrsna kombinacija dugogodišnje manifestacije Etno smotra i prošlogodišnjeg programa Bakanalije – baka nije odavde, koji se uspješno realizira u sklopu programa EPK 2020, održat će se u subotu, 9. rujna, s početkom u 18 sati, u dvorištu kompleksa Benčić, ispred Ciglene kuće. U slučaju lošeg vremena, festival će biti održan u unutrašnjosti T-objekta kompleksa Benčić, koii će za tu priliku biti u potpunosti očišćen.

Organizatori su festivala Grad Rijeka i Društvo Rijeka 2020 – EPK. Suorganizatori su Interdisciplinarni kolektiv Manufaktura a partneri Plovdiv EPK 2019, Talijanski konzulat, KUD Bazovica i SKD Prosvjeta.

Festival je izrastao iz dva desetljeća duge tradicije manifestacije Etno smotra – Dani nacionalnih manjina u Rijeci. U 2017. godini pridodan mu je šarm kuhinje na otvorenom, mladenački polet i nova „vruća” riječka lokacija, kompleks Benčić.

Program počinje u 18 sati, radionicama, izvedbenim točkama i programom za mališane. Zahvaljujući predstavnicima petnaest nacionalnih manjina i društava prijateljstva Rijeke i Primorsko-goranske županije nacionalnih manjina, od 19 sati bit će moguće isprobati nacionalne specijalitete koje će pripremiti njihovi vrijedni članovi.

Festival će službeno biti otvoren u 20 sati, nakon čega slijedi glazbeni program u odabiru umjetničkog direktora festivala, glazbenika Zorana Majstorovića. Glazbeni program obuhvaća nastupe World music bendova i glazbenika iz Slovenije, Bugarske, Srbije i Italije te nastup posebno za ovu priliku okupljenog riječkog Porto etno orkestra.

Prostor budućeg MMSU

Emina Višnić, direktorica RIJEKA 2020 d.o.o. naglasila je kako se organizacijom ovakvih programa nastavlja bogata tradicija predstavljanja različitosti bogatstva nacionalnih manjina koje žive i djeluju u Rijeci te ujedno, usprkos tome što tek predstoji veliko uređenje tog prostora, građane polako navikava na prostor bivše tvornice Rikard Benčić, kao središta glavnine programskih događanja EPK 2020.

Pozdravljajući koncept programa, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je kako EPK 2020 nije njegov projekt, niti projekt TD RIJEKA 2020 d.o.o., već je to projekt građana Rijeke, čiji uspjeh uvelike ovisi o tome koliko će ga građani uspjeti prepoznati kao svoj projekt u kojem mogu aktivno učestvovati. Nadodao je kako se koncem godine očekuje otvaranje gradilišta na svim objektima bivšeg Rikarda Benčića za što je iz Europskih fondova osigurano preko 160 milijuna kuna. Nadamo se da će ovaj prostor do 2020. godine popuniti i hotel koji bi trebao biti izgrađen na ovoj lokaciji, budući da se u Rijeci te godine očekuje između 3-4 milijuna posjetitelja.

Za hranu i podršku festivalu zaslužni su SKD Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Vijeće žena Islamske zajednice, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina [ Ukrajinaca „Rušnjak”, Zajednica Albanaca PGŽ, Matica slovačka Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Židovska općina Rijeka, Makedonsko kulturno društvo „llinden”, Savez Crnogoraca Hrvatske, Ruski dom Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Expats Rijeka i Are You Syrious?.

Što se financija tiče, sve je na razini dobre volje, no mogućnost donacije je dakako dobrodošla, kao i kupnja EPK tanjura za samo 10 kuna.

PROGRAM:

18:15 – Vladimir Provči, (Zajednica Rusina i Ukrajinaca “Rušnjak”) – slikarska radionica za djecu
18:30 – Češka beseda; folklor
18:45 – Vladimir Provči, (Zajednica Rusina i Ukrajinaca “Rušnjak”) – radionica izrade cvijeća
19:00 – učenje makedonskog jezika za djecu
19:00 – učenje srpskog pisma ćirilice (s glinamolom) za djecu
19:15 – Demokratska zajednica Mađara – bajka – dječja predstava
19:30 – SKD pododbor Korenica – dječja predstava
19:40 – Makedonsko kulturno društvo „llinden” – folklor
Tijekom festivala, izložba slika Zajednice Albanaca, izrada čipke i slikanje na staklu Vijeća žena Islamske zajednice, prezentacije časopisa

Glazbeni program od 20 sati:

Porto etno orkestar (HRV)
Porto etno orkestar i Nika Solce (SLO)
Arakne Group (ITA)
Porto etno orkestar i Vasil Hadžimanov (SRB)
Karandila Gypsy Brass Orchestra (BUG)
Program zajednički organiziraju Grad Rijeka, Društvo Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i Interdisciplinarni kolektiv Manufaktura, a partneri u kuhanju su Plovdiv 2019 (Europska prijestolnica kulture), Talijanski konzulat, KUD Bazovica i SKD Prosvjeta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views