PRIDRUŽITE SE

Galerija | Slavljenički tjedan u Čavlima: U grobnički Kaštel dolazi potomak Frankopana!

Uz Dan općine i Filipju nastavlja se slavljenički tjedan, kaštel i Frankopani u fokusu proslave

Sutra u utorak 30. travnja u grobničkom Kaštelu, ususret blagdanu sv. Filipa i Jakova održat će se nova manifestacija pod nazivom Frankopanski krug u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Bit će to zanimljivi povijesni, kulturno-zabavni i gastronomski događaj.

Tog dana obilježit će se pogibija Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog, a posebnost je što će događanju nazočiti potomak Frankopana. Naime, udruga Frankopanska straža planira se dolazak markiza Giordia Frangipanea u Kaštel Grobnik. Istog dana od 16.30 sati na dalje uz potporu Primorsko-goranske županije i Općine Čavle, posjetitelje očekuju dvije inspirativne interpretacijske šetnje, zanimljivo predavanje, uprizorenje posljednjih trenutaka Petra Zrinskog u tamnici i razgledavanje impresivne izložbe „Upoznajmo Frankopane“. Posjetitelji će moći razgovarati s Frankopanima, fotografirati se s njima, a bit će tu i prigodni ugostiteljski program te koncert Zoran Majstorović s njegovim triom, a povodom Svjetskog dana jazza.

Središnja proslava blagdana sv. Filipa i Jakova održava se 1. svibnja, a svečane svete mise bit će služene u 8, 10.30 i 18 sati. Istog dana za sve ljubitelje kulture i povijesti bit će u 10 i 11 sati organizirane još dvije vođene šetnje sa posjetom izložbi „Putovima Frankopana“. Glazbeno društvo Spinčići tradicionalno će svirati budnice po cijeloj općini u povodu Prvog maja. Održat će se i boćarski turnir BK Frankopan, a u 10.30 sati i podjela prvomajskog fažola, ovoga puta na jogu.

Subotu 4. svibnja u 16 sati organizira se Hodeć do Grada Grobnika s polaskom iz centra Čavala te besplatnim „obedom po domaću“. Nakon toga, od 17 sati u Kaštelu Grobnik održat će se Craft fest Grobnik u organizaciji udruge Palentar uz glazbu Old School Banda i bogatu tombolu.
Sva ova događanja organiziraju Općina Čavle, Primorsko-goranska županija, Turistička zajednica Općine Čavle, Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine, udruga Praesidio Frangipanis- Frankopanska straža i udruga Palentar.

Inače, podsjetimo da Općina Čavle, budući da ima dvije župe na svom teritoriju, parnim godinama Dan općine slavi na Filipju, a neparnim godinama u kolovozu na Bartoju, blagdan sv. Bartola.

Proslava ovogodišnjeg Dana općine počela je svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Čavle u petak. Na svečanoj sjednici u nazočnosti mnogih uzvanike tradicionalno su bili i dragi gosti iz prijateljske općine Cernik u Slavoniji, a dodijeljena su i dva općinska priznanja, godišnja nagrada koju je dobio Slobodan Marelja Bošnjak dok je nagrada za izuzetna postignuća dodijeljena prim.dr. Vojku Mavrincu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari