RAMPE SU PODIGNUTE

Video | SLOBODAN PROLAZ! Ukinuta granica na Rupi: ‘Ovo smo čekali više od 100 godina’

Pogranično stanovništvo s obje strane granice više od 100 godina čekalo je ovaj povijesni trenutak. Pogledajte video prilog!

Granični prijelaz Rupa od danas je prošlost. Ovako danas izgleda ulazak iz Hrvatske u Sloveniju – rampe su dignute, zelena svijetla uključena a čekanja nema. Ovaj povijesni trenutak proslavljen na graničnom prjelazu Rupa.

“Ovo je prvi put nakon 100 godina da u našem kraju nema granica. Nakon ovoliko godina vratit će se život i u ove naše najbliže općine, Ilirsku Bistricu. Jer mi smo nekada živjeli jedni od drugih, opskrbljivali se, ženili, voljeli!”, kaže Marijana Kalčić, direktorica turističke zajednice Općine Matulji.

Kako bi se obilježilo ovo povijesno brisanje granica, organiziran je simboličan prelazak biciklista iz obje države preko sad već bivše hrvatsko-slovenske granice.

Hrvatska je tako i službeno postala dio Europe bez granica, a to će sigurno pozitivno utjecati na turizam. Ove godine, preliminarni rezultati pokazuju da će prihodi od turizma premašiti 11 milijardi eura.

“Hrvatska je od danas punopravna članica Schengena i naravno uveli smo i euro. Vjerujem da će ove dvije činjenice biti snažna poluga u budućem razvoju turizma i naravno još većem dolasku turista u Hrvatsku.”, mišljenja je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Osim turističke zarade, očekuju se i obostrana ulaganja Slovenije i Hrvatske, a time i pozitivan utjecaj na gospodarstvo obaju država.

“Mislim da je ovo jedan veliki korak u pravom smjeru i mislim da ne smijemo dozvoliti da nas bilo kakve granice na bilo koji način sputavaju već ih trebamo micati i da stvarno postanemo punopravni stanovnici Europe, odnosno EU.”, kaže Vedran Kinkela, načelnik Općine Matulji.

‘Ovo će nam vratiti život’, poručuju Hrvati i Slovenci koje je granica godinama dijelila, donosi Kanal Ri.

Pogledajte video prilog!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari